La justícia del Regne Unit es nega a extradir Julian Assange, creador de Wiki Leaks, als Estats Units. Assange es troba en una presó de màxima seguretat del Regne Unit des que el van arrestar a l'ambaixada de l'Equador a Londres l'abril del 2019. Aquest dilluns, un tribunal havia de dictaminar si l'havien d'extradir als Estats Units, on s'enfronta a delictes que podrien comportar 175 anys de presó.

El compte oficial de Twitter de WikiLeaks ha sigut l'encarregat de fer pública la notícia de la no extradició del seu fundador.

manifestants suport Assange Regne Unit EFEUna manifestant demana la llibertat d'Assange a les portes de la cort d'Old Bailey / EFE

En pronunciar el seu dictamen a la cort penal de Londres d'Old Bailey, la jutge Vanessa Baraitser ha considerat "demostrat" que l'australià de 49 anys presenta risc de suïcidi i podria llevar-se la vida si és processat als EUA​, on probablement seria retingut en condicions de confinament.

WikiLeaks demana que li retirin els càrrecs

Aquest diumenge la plataforma WikiLeaks va demanar a les autoritats dels Estats Units que retirin els càrrecs contra el seu fundador. Washington el reclama per 18 delictes d'espionatge i intrusió informàtica castigats allà amb fins a 175 anys de presó.

detenció assange ambaixada equador

Assange durant la seva detenció a l'ambaixada de l'Equador l'abril del 2019

La vista d'avui ha arribat després de la celebració d'un judici de quatre setmanes al tribunal londinenc d'Old Bailey, en el qual han declarat nombrosos testimonis de la defensa de l'activista.

Els Estats Units demanen l'extradició d'Assange per jutjar-lo per haver conspirat presumptament amb l'exsoldat nord-americà Bradley Manning (avui Chelsea Manning) el 2010 i, ara, també amb altres hackers entre 2007 i 2015 per obtenir i publicar il·legalment informació secreta al seu portal.

"El mer fet que aquest cas hagi arribat als tribunals, per no dir que s'hagi dilatat tant, suposa un atac històric, a gran escala, contra la llibertat de discurs", va recalcar Kristinn Hrafnsson, directora de WikiLeaks.