Vladímir Putin podria veure la seva derrota a Ucraïna com una amenaça existencial per al seu règim, fet que podria desencadenar el seu recurs de l'ús d'una arma nuclear. Així ho ha advertit un funcionari del servei d'intel·ligència dels Estats Units. Aquesta advertència s'ha produït en una avaluació dels caps d'intel·ligència que van informar el Senat sobre les amenaces mundials. La predicció per a Ucraïna era una llarga i esgotadora guerra de desgast, que podria conduir cada vegada a actes més volàtils d'escalada per part de Putin. Incloent, així, la mobilització total, la imposició de la llei marcial, i si el líder rus sentís que la guerra anava en contra seu, posant en perill la seva posició a Moscou, fins i tot l'ús d'una arma nuclear. Així ho especifica el The Guardian, que recorda al mateix temps que, aquests pronòstics es produeixen quan hi ha combats ferotges a l'est i al sud d'Ucraïna. També míssils russos al port d'Odessa. En aquest context, l'ONU ha admès que el nombre de civils morts per la guerra probablement serà molt més elevat que l'estimació actual de 3.381.

La directora d'intel·ligència nacional, Avril Haines, ha dit al Senat que Putin continuarà brandant l'arsenal nuclear de Rússia en un intent per dissuadir als Estats Units i els seus aliats de continuar donant suport a Ucraïna. El canvi d'enfocament fins a l'est i el sud probablement és una tàctica temporal en comptes d'una reducció permanent dels objectius de guerra. Putin, en aquest sentit, no faria servir una arma nuclear fins que veiés una amenaça existencial per a Rússia o el seu règim, segons Haines. Tot i que ha constatat, al mateix temps, que el líder del Kremlin podria veure la derrota a Ucraïna com una amenaça.

Quan podria activar les armes nuclears?

"Pensem que (la percepció de Putin d'una amenaça existencial) podria ser el cas si percep que està perdent la guerra a Ucraïna i que, l'OTAN, en efecte, està intervenint o a punt d'intervenir en aquest context, fet que òbviament contribueix a la percepció que està a punt de perdre la guerra a Ucraïna", hauria exposat. A més, ha afegit que el món segurament tindria alguna advertència que l'ús nuclear era imminent. "Hi ha moltes coses que faria en el context de l'escalada abans d'arribar a les armes nuclears, i també és probable que participi en alguns senyals més enllà del que s'ha fet fins ara abans de fer-ho".

Aquesta senyalització podria incloure un exercici nuclear a gran escala que involucri la dispersió substancial de míssils intercontinentals mòbils, bombardejos i submarins estratègics. L'avaluació que els caps d'intel·ligència dels Estats Units van presentar als senadors, suggereix que Ucraïna s'enfrontava a la perspectiva d'una guerra de desgast. Van dir que Putin tenia la intenció de conquerir les regions de Lugansk i Donetsk, a més d'una zona del voltant per assegurar un pont terrestre cap a Crimea. També que volia mantenir Kherson, al nord de Crimea, per assegurar el subministrament d'aigua a la península. 

Més enllà d'Ucraïna?

Haines ha dit que els desitjos de Putin podrien anar més enllà i que hi havia "indicis" que voldria estendre el pont terrestre fins a Transnístria, la regió de Moldàvia ocupada per Moscou, controlant així tota la costa de la Mar Negra d'Ucraïna i deixar, d'aquesta manera, el país sense sortida al mar. Malgrat aquests desitjos, Haines també hauria deixat constància que no seria tan fàcil, per exemple, 'capturar' Odessa sense una mobilització total. En aquest sentit, també ha exposat que capturar el Donbass era poc probable en les pròximes setmanes. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, i el ministre de defensa rus, Serguei Xoigú, durant la desfilada el Dia de la Victòria, aquest 9 de maig / Efe