Eritrea i Etiòpia van firmar diumenge un històric acord de pau amb què van tancar el conflicte armat que els va enfrontar entre 1998 i 2000 i van posar fi a dues dècades de litigi en una cerimònia a l'Aràbia Saudita, un fet que ha estat utilitzat pel govern saudita per intentar promocionar-se com un país que promou la pau, malgrat la seva intervenció en el conflicte iemenita.

Amb aquesta intenció, els mitjans oficials saudites van utilitzar etiquetes a les xarxes socials com a "regne de la pau", tant en àrab com en anglès, o "l'Aràbia Saudita casa de la pau", per referir-se a la firma de l'acord.

L'acord va ser subscrit pel president d'Eritrea, Isaias Afwerki, i el primer ministre d'Etiòpia, Abiy Ahmed, en una cerimònia simbòlica celebrada al Palau de la Pau de la ciutat de Yeda, davant de la presència del secretari general de l'ONU, António Guterres, i del rei saudita, Salman bin Abdelaziz.

Els mandataris van firmar el document alhora, a dues taules enfrontades, situades en el centre d'una luxosa sala del Palau de la Pau de Yeda, a l'oest de l'Aràbia Saudita, estança presidida per un gran quadre del rei Abdelaziz, fundador del regne.

A continuació, el monarca saudita va imposar a ambdós mandataris el Gran Collar del rei Abdelaziz, la condecoració més important que concedeix el país, davant de l'aplaudiment de les desenes de presents a la sala, entre ells Guterres, el ministre d'Exteriors dels Emirats Àrabs Units (EAU), el xeic Abdalá bin Zayed al Nahyan, i diversos ministres saudites.

"Un vent d'esperança"

Després de la cerimònia, en la qual no hi va haver discursos, Guterres va celebrar un "fet històric" que posa en evidència que "hi ha un vent d'esperança bufant a la Banya de l'Àfrica".

"No és només la pau entre Etiòpia i Eritrea. És el fet que demà i demà passat tindrem, aquí a l'Aràbia Saudita, el president de Djibouti i el president d'Eritrea, dos països que han estat en desacord," va dir Guterres en declaracions difoses per l'ONU.

L'acord de pau culmina l'acostament que han protagonitzat ambdós països africans des que a l'abril el primer ministre etíop, considerat al seu país com un reformista, va assumir el càrrec.

El 9 de juliol passat, ambdós líders van firmar una declaració de pau i amistat, amb la qual es va donar pas al desglaç de les relacions diplomàtiques, que eren en suspens des del final d'un conflicte que va començar per disputes frontereres pendents des de la independència d'Eritrea el 1993.

En els últims mesos, Isaias i Ahmed han realitzat visites als dos països que han restablert les seves respectives ambaixades a Asmara i Addis Abeba i aquesta mateixa setmana les fronteres van tornar a obrir entre ambdós països.

També han restablert les connexions telefòniques, els vols directes i, per primera vegada en dues dècades, Eritrea ha obert els seus ports als vaixells etíops.

Aquest pas és d'una especial importància per a Etiòpia, perquè aquest país va perdre la seva sortida al mar el 1993, amb la declaració d'independència d'Eritrea, el que ha obligat Addis Abeba a canalitzar el seu comerç a través de Djibouti.

El ministre d'Exteriors saudita, Adel al Yubeir, va valorar que l'acord portarà "estabilitat" al mar Roig, regió d'importància per a l'Aràbia Saudita perquè a través d'ella canalitza bona part de les seves exportacions de petroli i on actualment lidera una intervenció militar en el Iemen.

En la seva declaració a la premsa, Guterres va expressar la seva gratitud al rei Salman per haver "facilitat" l'acord i per haver "contribuït a ajuntar les parts" enfrontades i no va fer menció a la participació saudita en el conflicte iemenita, que sí que ha criticat en altres ocasions.