Els funerals de Fidel Castro, mort aquest dissabte, tindran el seu punt àlgid en un acte d’homenatge que tindrà lloc aquest dimarts a la plaça de la Revolució José Martí de l’Havana. En ple debat sobre la conveniència d’homenatjar un dictador comunista, el cert és que dimarts es reuniran a Cuba representants polítics d’arreu del món, tot i que alguns hi aniran per admiració i d’altres com a representació institucional.

El que està clar és que en aquest acte de dimarts hi haurà personalitats que rarament coincideixen en un mateix esdeveniment, i molt difícilment participant-hi des del mateix costat, com ara la diputada cupaire Anna Gabriel i el rei emèrit Joan Carles I.

Efectivament, una delegació de la CUP liderada per la diputada del Parlament, Anna Gabriel, serà present aquest dimarts a Cuba. Segons ha detallat la mateixa formació, la delegació es completarà amb la portaveu del secretariat nacional, Núria Gibert, i un representant de l’organització internacionalista Ítaca. Segons els cupaires, la seva presència servirà per destacar la figura del dictador i la seva aportació “en la lluita pel socialisme”.

Bona relació de Joan Carles amb Castro

Qui també hi assistirà serà el rei emèrit Joan Carles I. El pare de Felip VI té previst assistir a l’acte d’homenatge a Castro a la plaça de la Revolució de l’Havana. La seva presència ha estat justificada per l’ambaixada espanyola a Cuba per la bona relació que havia mantingut amb el dictador comunista,  un extrem que el cap de la delegació del PP al Parlament Europeu, Esteban González Pons, ha volgut suavitzar assegurant que la presència del Borbó serà una expressió d’un “desig de transició”.

Segons González Pons, Cuba i Espanya són “pobles germans” i en aquest context, la presència de Joan Carles serà la “representació de la Transició Espanyola”. Acompanyarà a Joan Carles I el secretari d’Estat de Cooperació Internacional per a Iberoamèrica, Jesús Gracia. En canvi, no hi serà present el ministre d’Afers Exteriors, Alfonso María Dastís, un fet que segons González Pons no s’ha de menystenir, perquè “en relacions internacionals no hi ha cap gest que no tingui significat”.

Presència internacional

En l’apartat internacional, s’espera la presència del primer ministre de Canadà, Justin Trudeau, i el president de la Duma (parlament rus) Viacheslav Volodin –qui viatja per “encàrrec del president Putin”–. També està confirmada presència oficial de Corea del Nord i l’Índia, entre molts d’altres.

Qui no hi assistirà serà Juanita Castro, la germana exiliada de Fidel Castro, que ja va explicar diumenge que “lamenta la seva pèrdua” però que igualment no pensa desplaçar-se a Cuba per honrar el seu germà.

Després de l’acte de dimarts, les restes incinerades de Fidel Castro recorreran una ruta fins a Santiago de Cuba, amb un trajecte invers a la Ruta de la Victòria que va dur a terme el 1959 en triomfar la revolució.