La Xina ha elevat aquest dimarts el seu to respecte les manifestacions que s'han produït a Hong Kong en les darreres setmanes. En una roda de premsa celebrada per fer balanç de les últimes protestes, el portaveu del Consell d'Estat xinès per als Assumptes de Hong Kong i Macau, Yang Guang, ha llançat una clara amenaça: "Qui juga amb foc es crema".

Guang no ha dubtat en qualificar els manifestants de "radicals" i "criminals" assegurant que les accions que han protagonitzat fins ara han anat més enllà de la llibertat d'expressió o el dret a reunir-se: "Tota aquesta gent que pren la Policia com a objectiu o que cala foc a comissaries està creant un gran mal a la societat. Això ha de parar".

Yang també s'ha referit als gestos independentistes dels manifestants: "Hem de prestar atenció als extremistes que van llançar la bandera nacional xinesa al mar, desafiant la sobirania nacional i el principi d''un país, dos sistemes'. Això s'ha escapat de les mans i cal portar-los a la Justícia".

En aquest sentit ha acusat els manifestants de creure que "només la violència pot portar Justícia. Fins i tot han forçat els residents locals a participar en els seus actes. Cal parar això ja i restaurar l'ordre i la llei. Demanem als residents que diguin 'no'. Si les protestes segueixen, qui creuen que pagarà la factura?".

Així mateix, Pequín ha reiterat el seu suport a l'Executiu hongkonguès liderat per Carrie Lam, al que veu "completament capaç" de garantir la seguretat i al que ha demanat "mesures" en el que semblava un pas més per pressionar i intimidar els manifestants.

El portaveu també ha defensat la Policia hongkonguesa a l'hora d'utilitzar "mètodes ferms" per "restaurar l'ordre" perquè "els violents estan trencant la llei. Salvaguardarem l'Estat de dret i el principi d''Un país, dos sistemes'", ha indicat.

"No subestimin la determinació del Govern central de recolzar i salvaguardar Hong Kong", ha desafiat el portaveu, que no ha volgut respondre a la pregunta d'un periodista de si la Xina renunciarà o no a l'ús de la força per resoldre la crisi.