Entre les devastadores conseqüències que té la invasió russa d'Ucraïna hi ha el fet que ha empès a 6,3 milions d'ucraïnesos a buscar refugi en altres països, segons dades d'ACNUR. La mateixa agència de l'ONU va fer una enquesta el passat juliol que mostrava que entre els refugiats ucraïnesos el 18% voldrien tronar al país en els pròxims mesos, un 62% tornarien quan es donin les condicions de seguretat i estabilitat necessàries i el 20% no es mostrava inclinat a tornar. Aquestes dades mostren un problema immens que marca el futur d'Ucraïna: la crisi demogràfica. En declaracions recollides per El País, Ella Libanova, directora de l'Institut de Demografia i Estudis Socials d'Ucraïna (IDSS), adverteix: "La situació serà molt dolenta, molt pitjor del que ningú es pugui imaginar". És una possibilitat molt real que en els pròxims anys Ucraïna comenci a perdre cada cop més població.

El desig de Libanova és que tornin entre el 50% i el 60% dels refugiats ucraïnesos, tanmateix, les previsions de l'IDSS no auguren que es compleixi aquest desig. L'Institut ha previst que de cara al 2033 el país tingui una població d'entre 26 i 35 milions d'habitants. Prenent la mitjana d'aquesta forquilla, 30 milions, significaria un 42% menys de població que la que tenia el país l'any 1991, quan eren 52 milions. Tot plegat deixa un escenari de la reconstrucció del país després de la guerra extremadament complicat.

Nens ucraïnesos a Rússia 

Els defensors ucraïnesos dels drets humans demanen a la comunitat internacional que augmenti la pressió sobre Rússia en un esforç per tornar milers de nens ucraïnesos deportats, que estan sent adoctrinats i adoptats a Rússia. "La situació és molt difícil i el temps corre en contra nostra", ha denunciat a EFE Katerina Raixevska, advocada del Centre Regional Ucraïnès de Drets Humans.

Fins ara només 387 nens han estat tornats a Ucraïna, segons dades del govern ucraïnès. Segons les autoritats ucraïneses, almenys 19.546 nens han estat segrestats. Fa més d'un mes, Raixevska i altres membres de la coalició de drets humans Ucraïna, van demanar a la Cort Penal Internacional (CPI) que ampliï les ordres d'arrest que l'alt tribunal de l'ONU va emetre contra el president rus, Vladímir Putin, i la seva comissionada per als Drets dels Infants, Maria Lvova-Belova, per la deportació il·legal de nens des de territori ucraïnès. L'objectiu és que s'inclogui a les ordres la seva responsabilitat per obstaculitzar la repatriació dels infants. Tanmateix, fins ara, no hi ha hagut cap reacció, segons Raixevska. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!