Des de la invasió russa a Ucraïna, gairebé 8 milions d'ucraïnesos han marxat del seu país fugint de la violència de la guerra. Algunes de les persones que van marxar del país a l'inici de la guerra, van començar a tornar oques setmanes després, aquest fenomen s'ha mantingut els darrers mesos, quan alguns refugiats han pres la decisió de tornar al seu país malgrat la guerra. Ara, les autoritats ucraïneses han demanat als milions de ciutadans que encara estan fora d'Ucraïna que no tornin aquest hivern, ja que s'espera una greu crisi energètica que provocada pels últims atacs de l'exèrcit rus. 

"Els demano que no tornin" perquè "la situació només empitjorarà", ha alertat la viceprimera ministra, Irina Vereshchuk, segons recull El País. Els darrers dies, Rússia ha posat en el seu punt de mira les infraestructures elèctriques d'Ucraïna, les quals ha bombardejat repetidament servint-se de tota mena d'armes, inclosos els drons kamikaze. "Necessitem sobreviure a l'hivern. Desafortunadament, la xarxa no suportarà el que Rússia està fent. (…) Si hi ha una oportunitat, que de moment es quedin a passar l'hivern a l'estranger", ha remarcat Vereshchuk. 

Un assetjament constant des del 10 d'octubre

"Des del 10 d'octubre, el 30% de les centrals elèctriques d'Ucraïna han estat destruïdes, provocant apagues massives a tot el país", va declarar fa una setmana el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. En altres paraules, Ucraïna està a punt de començar un hivern sense gairebé un terç de les seves centrals elèctriques. En el passat Ucraïna va ser una gran exportadora d'energia connectada a la xarxa europea. Ara Kíiv prepara a la seva població per futures restriccions d'electricitat. Des del govern s'ha advertit que els ciutadans s'han de preparar per a "apagades permanents" i la gent haurà d'estalviar energia. 

Cal recordar que es tracta d'un país on en els mesos més freds de l'any la temperatura pot baixar fins als -10 °C i -20 °C. Les zones més afectades són a les primeres línies del front, com el Donbass, on ja no hi ha subministrament de gas per als apartaments. Les prioritats davant de l'escassetat d'energia més extrema són els hospitals i els llocs militars que tinguin generadors de seguretat, no pas els edificis residencials. 

Rússia justifica els seus atacs argumentant que es tracta d'infraestructures estratègiques i, per tant, són objectius legítims del seu exèrcit. Tot i això, els darrers atacs russos no només han impactat cap aquesta mena d'infraestructures, sinó que també han colpejat edificis civils, provocant diversos morts