El president de l'Alt Karabakh, Samvel Xakhramanian, ha decretat aquest dijous la dissolució de la independència de la regió en territori de l'Azerbaidjan.

"Tots els òrgans estatals i les organitzacions que en depenen s'han de dissoldre abans de l'1 de gener del 2024, i la república d'Alt Karabakh (Artsakh) deixa d'existir", assenyala el decret recollit per mitjans armenis.

➕ ​Una quarta part de l'Alt Karabakh abandona la regió i fuig a Armènia

 

➕ Continua l'infern a l'Alt Karabakh: milers de persones fugen després de l'atac de l'Azerbaidjan
 

➕ Alto el foc a l'Alt Karabakh i una conversa pendent amb l'Azerbaidjan
 

➕ Qui és qui al conflicte de l'Alt Karabakh?
 

Què diu el document?

El document signat per Xakhramanian assenyala que els habitants de l'Alt Karabakh, inclosos els que es troben fora del seu territori, han de prendre nota de les condicions presentades per l'Azerbaidjan per a la reintegració, i després "decidir individualment" si romanen en aquest territori o no.

La dissolució de l'autoproclamada república de l'Alt Karabakh, no reconeguda per ningú, ni tan sols per Armènia, va ser una de les condicions imposades per l'Azerbaidjan per aturar l'operació militar que va llançar el dia 19 passat contra l'enclavament i que va acabar l'endemà amb la rendició de les autoritats. 

Reunions entre l'Azerbaidjan i els armenis del Karabakh

Representants del govern azerbaidjanès i dels armenis de Karabakh han mantingut des d'aleshores dues reunions per abordar la reintegració d'aquest territori a l'Azerbaidjan.

La capitulació de la república de l'Alt Karabakh ha provocat l'èxode dels ciutadans cap a Armènia. Més de la meitat de la població de l'enclavament, estimada en uns 120.000 habitants, ha abandonat des de diumenge casa seva i s'ha traslladat a Armènia.

"65.036 persones desplaçades forçosament de l'Alt Karabakh havien arribat a Armènia", ha escrit a Facebook Nazeli Baghdasarian, portaveu del primer ministre armeni, Nikol Paixinian.

Segons l'Executiu armeni, la majoria dels desplaçats tenen casa a Armènia o familiars que els acullen. La resta s'han instal·lat en albergs, hotels, centres d'acollida i altres edificis de la ciutat de Goris, que és a prop de la frontera amb l'Azerbaidjan.

La fugida dels armenis de Karabakh continua, malgrat que el president Azerbaidjan, Ilham Alíev, va prometre respectar els drets de la població de l'enclavament.

A Erevan, el primer ministre armeni, Nikol Paixinian, ha denunciat que s'està produint una "neteja ètnica" d'aquest territori muntanyós.