Vint-i-quatre hores després que l'exèrcit de l'Azerbaidjan llancés una ofensiva a l'Alt Karabakh, les forces armènies han acordat un alto el foc. Segons ha pogut constatar ElNacional.cat, Rússia estaria actuant de mediadora. 

➕ Nit d'infern a l'Alt Karabakh: explosions, morts i corredisses cap als refugis
 

➕ Sirenes i explosions a l'Alt Karabakh: comença una nova guerra al Caucas?
 

➕ Qui és qui al conflicte de l'Alt Karabakh?
 

Una de les demandes clau que les forces de l'Alt Karabakh han acceptat una proposta per deixar completament les armes. Segons destaca la BBC, uns 120.000 armenis ètnics viuen a l'Alt Karabakh, reconegut internacionalment com a part de l'Azerbaidjan. Fa tres anys, Azerbaidjan va recuperar àrees dins i al voltant de Karabakh i dimarts va exigir una rendició total.

Per què hi ha hagut un alto el foc?

Després que l'Azerbaidjan hagi anunciat aquest dimarts l'inici d'operacions militars "antiterroristes" contra el Karabakh per "desarmar i retirar les unitats de les forces armènies d'aquells territoris i neutralitzar la seva infraestructura militar", hi hauria un alto el foc. 

Per ara, se sap que Rússia està fent de mediadora, i que aquest dijous hi haurà una trobada de representants de l'Alt Karabakh i l'Azerbaidjan. Els armenis de l'Alt Karabakh s'haurien compromès a deixar les armes. 

Explosions i corredisses als refugis

Durant el matí de dimarts ja es van sentir diverses explosions per la capital, Stepanakert, que no deixaven ningú indiferent. A la nit, les explosions han continuat sense parar. De fet, segons haurien informat les autoritats, hi hauria 27 morts i 200 ferits. L'administració de l'Azerbaidjan va confirmar que els atacs continuarien fins que les "formacions militars armènies il·legals" es rendissin i el govern de l'Alt Karabakh abandonés la regió. Finalment, sembla que ara hi podria haver una petita treva de 24 hores. 

L'Alt Karabakh està reconegut internacionalment com a part de l'Azerbaidjan, però part d'ell està governada per autoritats armènies. La regió ha estat el centre de dues guerres, l'última, l'any 2020, des de la caiguda de la Unió Soviètica. 

Augmenten les tensions entre Armènia i Rússia

Les hostilitats es produeixen enmig d'altes tensions entre Armènia i el seu antic aliat Rússia. Armènia s'ha queixat repetidament que la força de pau russa de 2.000 membres no va poder o no va voler mantenir obert el camí a Armènia, malgrat que aquest deure estava estipulat a l'acord que va posar fi a la guerra del 2020.

 

 

 

Imatge principal: Stepnakert, capital de l'Alt Karabakh / Efe