El president espanyol, Pedro Sánchez, està començant a pagar l'alineament amb el Marroc, que ha provocat com a carambola que Algèria hagi refredat les relacions amb Espanya i les hagi obert amb Itàlia. El diari econòmic americà Bloomsberg ha advertit que a Espanya ha saltat l'alarma després que el grup estatal algerià Sonatrach i l'ENI italià han signat un acord per reforçar les connexions gasístiques entre els dos països, que pot representar que Algèria hi enviï un 12% del seu gas. "L'augment de les exportacions de gas algerià a Itàlia ha aixecat el temor a Madrid que el seu subministrament de gas algerià es vegi afectat", ha advertit l'agència nord-americana. Arran d'aquesta situació, Sánchez ha improvisat contactes diplomàtics amb Itàlia per intentar evitar que es pugui produir un desabastiment a Espanya. Segons l'acord entre Algèria i Itàlia, el país transalpí rebrà 9.000 milions de metres cúbics addicionals de gas cada any. El gas es transportarà pel gasoducte Transmed, que passa per Tunísia i l'illa de Sicília. A canvi, Itàlia col·laborarà amb l'exploració i explotació de jaciments energètics al desert del Sàhara algerià.

El fet és que Espanya aspirava a formar aquest hub amb Algèria, però, en primar l'aliança amb el seu rival directe, el Marroc, el projecte ha quedat aparcat. A més Algèria ha amenaçat d'apujar el preu del gas que envia a Espanya. Algèria és el principal exportador de gas a l'Estat espanyol, i cobreix el 40% de les necessitats, amb la qual cosa qualsevol alça de preus afectaria directament l'economia, amb un índex d'inflació que ja ha arribat al 9%. El segon exportador de gas a Espanya, a molta distància, són els Estats Units (amb el 19%) i el tercer Nigèria (13%). Segons Bloomberg, el govern espanyol ha obert converses amb l'algeriana Sonatrach sobre el preu de l'energia, però per ara no han donat resultat. 

El diari L'Algérie d'Aujourd'hui ha assegurat que l'acostament entre Algèria i Itàlia "posa fi als somnis espanyols, i és un revés per a l'espanyol Pedro Sánchez". "Durant la crisi d'Ucraïna, Espanya s'ha presentat com el potencial salvador d'Europa i garant de la seva seguretat energètica amb les seves infraestructures de gas [que enllacen amb el Marroc i Algèria]. Però la situació ha canviat quan Sánchez ha decidit donar suport a la proposta marroquina sobre el tema del Sàhara Occidental. La visita del primer ministre italià a Algèria ha signat el certificat de defunció del projecte espanyol", resumeix el diari.

Algèria dona suport tradicionalment a la reivindicació del Front Polisario. El Consell de la Nació d'Algèria va denunciar a finals de març el canvi de posició d'Espanya sobre la "justa causa" del Sàhara Occidental, qualificant de "dubtosa" l'alineació del president del govern espanyol amb les tesis marroquines de proposar un règim d'autonomia per a l'excolònia espanyola. "El buró del Consell de la Nació, presidit per Salah Goudjil, desitja expressar la seva sorpresa davant del sorprenent desviament registrat en la posició d'Espanya cap a la justa causa sahrauí i el dubtós suport que ha mostrat cap a un procés de colonització en contra de la legalitat de les relacions internacionals", va indicar el Senat en un comunicat de premsa. Per a l'alta cambra del Parlament algerià aquest gir constitueix "una deriva i prendre part inacceptable contra una causa considerada per les Nacions Unides com la de l'última colònia a Àfrica reconeixent el dret dels pobles sahrauís a l'autodeterminació".