Una protesta davant del Tribunal Suprem dels Estats Units a favor del dret a l'avortament ha acabat amb diverses congressistes demòcrates detingudes, entre les quals hi ha Alexandria Ocasió-Cortez, una de les representants del Partit Demòcrata més destacada, en especial en l'ala més d'esquerres del partit. La protesta ha finalitzat amb la Policia del Capitoli a Washington detenint als participants al·legant que bloquejaven el trànsit. 

Amb pancartes i mocadors verds, recorrent a la simbologia proavortament nascuda en els moviments socials llatinoamericans, un grup de representats demòcrates s'han plantat davant del Tribunal Suprem, òrgan que fa unes setmanes va acabar amb 50 anys de protecció del dret de les dones a escollir sobre el seu propi cos. Les protestes per la derogació de la sentència Roe v, Wade. En moltes d'aquestes han participat polítics estatunidencs, però fins ara no s'ha deixat la imatge de cap detenció.  

Ocasio-Cortez, com les seves companyes detingudes, ha estat escortada fora de l'àrea del Tribunal, ja que la policia actuava al·legant problemes amb el trànsit. Totes les representants han marxat amb un somriure i dirigint-se als espectadors que veien l'escena. 

Els demòcrates i l'avortament 

Mentre els republicans fan anys que promouen lleis que limiten els drets de les dones d'accedir a avortaments segurs en els sistemes sanitaris estatals, els demòcrates han confiat en la sentència que ara ha estat esmicolada per un Suprem radicalment conservador. Ara, és el torn dels demòcrates de moure fitxa després de 50 anys esquivant un tema controversial, fins i tot, en el si del partit. 

Joe Biden, president estatunidenc, va signar un decret que pretén protegir l'accés a aquest dret.  L'ordre executiva que va firmar Biden exigeix al Departament de Salut que prengui les mesures necessàries per garantir l'accés a la medicació abortiva. També es demana a aquest Departament que estudiï les millors maneres de protegir als professionals que donen aquest servei. Tot plegat, però, evita una de les principals reivindicacions del moviment feminista dels EUA els darrers 50 anys i que ha revifat des de la decisió del Suprem: reconèixer el dret de l'avortament en una llei federal. Es tracta d'una postura que per alguns demòcrates és massa agosarada, ja que temen perdre popularitat als seus estats de tall conservador, però entre els defensors d'aquesta estratègia hi ha l'ala d'Ocasio-Cortez.