Investigadors de la Universitat Tecnològica de Queensland, una de les més grans i importants d'Austràlia, alerten que les teories de conspiració que sostenen que el coronavirus de la pandèmia per Covid-19 és en realitat una arma biològica desenvolupada de forma premeditada per éssers humans estan creixent a les xarxes socials "a través dels esforços coordinats" per comptes partidaris del president dels Estats Units, Donald Trump.

Un grup d'aquesta universitat ha buscat evidències d'una "propagació sistemàtica de desinformació" mitjançant l'anàlisi de 2,6 milions de missatges publicats a Twitter amb etiqueta relacionats amb el coronavirus i 25,5 milions de retuits durant un període de 10 dies.

Amplificant

"Ens enfoquem en quin tipus de narratives i teories de conspiració s'estan ampliant o amplificant a través dels comptes que les retuitegen", va explicar el doctor Timothy Graham, un dels autors de l'informe del Centre de Tecnologia Responsable de l'Institut Australià.

Aplicant "mètodes polítics de detecció d'astroturfing", els investigadors van analitzar els comptes de Twitter que van compartir notícies o comentaris sobre la Covid-19 "en un minut o un segon després de l'altre" per detectar possibles conductes i estratègies premeditades per a la desinformació.

Una de les xarxes que va trobar l'equip d'investigadors era "similar a un bot" i en anteriors ocasions havia contribuït a difondre missatges positius a favor del Govern de l'Aràbia Saudita i del seu príncep hereu. "La idea general dels bots és realment bastant polèmica en aquest moment, però realment no hi ha cap altra conclusió que puguem treure d'això, a part que alguns d'aquests comptes estan utilitzant algun tipus d'automatització", va esgrimir el doctor Graham.

Segons el seu parer, hi ha "proves aclaparadores" que aquestes xarxes estan "semicontrolades per humans" perquè el seu comportament real és "similar a un bot de text". "Aquests grups de comptes retuitegen repetidament el mateix contingut dins del segon posterior a l'altre".

L'equip investigador va fer atenció especial a les publicacions de Twitter que sostenien la teoria de la conspiració que el virus havia estat fabricat com una arma biològica pel govern de la Xina, ja que es tracta d'una de les falòrnies més rellevants des que es va tenir coneixement de la pandèmia a començaments d'any.

Grups sospitosos

El que van descobrir els investigadors, segons informa la corporació pública australiana ABC, és que 28 dels 30 grups sospitosos d'actuar com un 'troll' es van autoidentificar com comptes a favor de Donald Trump, del seu eslògan 'Make America Great Again' o de QAnon, un corrent de dretes que denuncia la suposada existència d'una trama secreta contra el president dels EUA.

No obstant això, l'informe també va diagnosticar un grup de comptes "àmpliament a favor dels demòcrates" i un grup de comptes del "Moviment Nacional Baloch". "Podrien haver estat comptes d'esquerra o comptes que pretenen ser activistes de Black Lives Matter, com vam veure en les eleccions presidencials de 2016. Podria haver estat qualsevol identitat grupal que sorgeix d'aquests grups però veiem que és principalment pro Trump, MAGA, QAnon comptes", va recalcar el doctor Graham.

El director del Centre de Tecnologia Responsable, Peter Lewis, va manifestar que les dades de la investigació aporten "una instantània de com es va polititzar una teoria de la conspiració i es va estendre des dels marges al corrent principal".

Per tot això, el doctor Graham va advocar per buscar "maneres de regular les plataformes de xarxes socials per combatre la desinformació", en entendre que la societat està perdent la batalla que es produeix en elles en difondre falòrnies que calen en els ciutadans per difondre's de manera massiva a través d'aquestes tècniques.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat