Les autoritats alemanyes han advertit que les fuites detectades als Nord Stream 1 i 2, situats en aigües bàltiques, han deixat el gasoducte rus inutilitzat "per sempre", segons ha informat el diari Der Tagesspiegel. El mitjà, citant fonts del govern alemany, ha apuntat que els danys, probablement causats per unes explosions properes a la zona detectades pel Servei Sísmic Nacional suec i que s'han atribuït a un possible sabotatge, no tenen una reparació ràpida. Això, segons ha explicat el diari, causarà filtracions d'aigües marines a les canonades, les quals poden provocar una corrosió que serà irreversible

Suècia i Dinamarca van declarar el passat dimarts l'emergència energètica i, segons ha advertit l'executiu danès, la investigació sobre què ha passat als gasoductes Nord Stream es pot demorar diverses setmanes fins que es consideri possible fer una inspecció segura de la zona. Segons informa Efe, la Guàrdia Costera sueca ha afirmat que el flux de gas a la zona continua amb la mateixa força que el dia anterior, mentre que des de la Direcció General d'Energia han assegurat el contrari. Les tres fuites al gasoducte rus van tenir lloc en aigües internacionals, dues d'elles a la zona econòmica exclusiva de Dinamarca i una en territori suec.

Un "possible sabotatge"

La titular alemanya de Defensa, Christine Lambrecht, ha apuntat aquest dimecres que les fugues detectades al Nord Stream 1 i 2 poden ser a causa d'un "possible sabotatge". Aquestes declaracions han arribat després que ahir el titular alemany d'Economia i Protecció del Clima, Robert Habeck, refusés especular sobre la causa, ja que ho considerava prematur.

Poc després, la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, i la primera ministra sueca, Magdalena Andersson, van assegurar davant dels mitjans que es tractava d'un acte "deliberat". Aquesta acusació de les autoritats daneses i sueques ha arribat després de saber que es van detectar explosions submarines properes a la zona on s'han produït les fuites. Per la seva part, la Unió Europa ja s'ha pronunciat i ha assegurat que cal reaccionar amb una "resposta forta i unida" davant d'una "interrupció deliberada de la infraestructura energètica europea".

El gasoducte Nord Stream és el que utilitza Rússia per proveir gas a diferents territoris europeu. El Nord Stream 1 ja va parar els subministraments fa unes setmanes, després que les autoritats russes asseguressin que hi havia una fuita d'oli a l'única estació compressora de Rússia que estava en funcionament.

Pel que fa al Nord Stream 2, és un gasoducte que mai ha entrat en funcionament perquè Alemanya va decidir suspendre la seva autorització a causa del reconeixement de les autoproclamades repúbliques del Donbass per part de Rússia, poc abans que el país comencés la invasió a Ucraïna. El passat dilluns el Ministeri d'Economia alemany ja va advertir que havien detectat anomalies als gasoductes, una informació que la gestora de la infraestructura, amb seu a Suïssa, va confirmar.