La policia alemanya ha detingut a dos presumptes espies russos per ordre de la fiscalia general, segons ha publicat Der Spiegel, que cita fonts dels serveis de seguretat. Els dos homes estan sota la sospita de preparar actes de sabotatge a Alemanya per encàrrecs dels serveis secrets russos. La detenció es va produir dimecres a la ciutat de Bayreuth, al nord de Baviera. 

El principal sospitós és un ciutadà rus-alemany de 39 anys al qual Der Spiegel identifica com a Dieter S. Segons la revista, els investigadors estan convençuts que el detingut va acceptar dur a terme atacs incendiaris i explosius contra infraestructures militars, fàbriques d'armes i emplaçaments industrials. A més, també hauria explorat i fotografiat instal·lacions militars nord-americanes a Alemanya.

Contactes amb els serveis secrets russos

La fiscalia considera que Dieter S. va vigilar amb el seu còmplice, Alexander J., també ciutadà rus-alemany, instal·lacions de les Forces Armades dels EUA a Alemanya, entre elles un important camp de pràctiques en què reben instrucció militars ucraïnesos. La fiscalia assegura que Dieter S. té contactes amb els serveis secrets russos amb què estudia possibles actes de sabotatge des de l'octubre del 2023, per soscavar el suport militar prestat per Alemanya a Ucraïna.

Dieter S. es va declarar disposat a perpetrar atemptats contra infraestructura militar i industrial a Alemanya, per a la qual cosa va recollir informació sobre possibles objectius i va comptar amb el suport d'Alexander J. des del març del 2024. D'altra banda, se sospita que Dieter S. va estar lluitant entre el desembre del 2014 i el setembre del 2016 en una unitat armada de l'autoproclamada República Popular de Donetsk, qualificada per la fiscalia com a organització terrorista.

Alemanya, segon proveïdor d'armes a Ucraïna

Alemanya s'ha convertit en el segon proveïdor d'armes a Ucraïna després dels Estats Units des que Rússia va iniciar la invasió a gran escala d'Ucraïna fa més de dos anys. Els Estats Units tenen una gran presència militar a Alemanya, inclosa a Baviera.

"Sabem que l'aparell de poder rus també s'està centrant en el nostre país", ha descrit el ministre de Justícia Marco Buschmann a la xarxa social X després de les detencions, i ha afegit que Alemanya "ha de reaccionar decididament davant aquesta amenaça". La màxima responsable de seguretat d'Alemanya, la ministra de l'Interior Nancy Faeser, ha promès que Alemanya continuarà frustrant qualsevol amenaça russa. "Continuarem donant un suport massiu a Ucraïna i no ens deixarem intimidar", ha dit en un comunicat.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!