ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Dues grans regions d'Alemanya (Baviera i Baixa Saxònia), han anunciat que volen castigar a qualsevol que llueixi la lletra 'Z' en públic, un símbol de suport a la guerra a Ucraïna dirigida pel president rus, Vladímir Putin. L'ús de la 'Z' està fortament relacionat amb el Kremlin, ja que els tancs del seu exèrcit el porten pintat als laterals des de l'inici de la guerra. I a més, s'ha convertit en la insígnia per mostrar solidaritat i suport a la sagnant invasió d'Ucraïna per "desnazificar-la" i "pacificar-la". Aquesta lletra ara serà delicte a algunes regions alemanyes i ostentar-la podria implicar anys de presó. Segons el Ministeri de l'Interior alemany, l'ús públic de la lletra 'Z' durant les manifestacions es pot considerar un delicte segons l'article 140, número 2 del Codi Penal i una alteració de la pau pública. 

La Baixa Saxònia va anunciar divendres les conseqüències penals per utilitzar el símbol "Z" en públic. "Qualsevol persona que faci servir el símbol 'Z' per expressar públicament la seva aprovació de la guerra d'agressió del president rus Putin contra Ucraïna s'enfrontarà a conseqüències criminals a la Baixa Saxònia", ha dit divendres el ministre de l'Interior Boris Pistorius. La regió del sud d'Alemanya també s'ha apuntat a la persecució d'aquest símbol prorús i proguerra. "Els fiscals de Baviera també estan prenent mesures coherents contra persones que aproven públicament la guerra d'agressió que viola el dret internacional", ha dit el ministre de Justícia, Georg Eisenreich a l'Agència de Premsa Alemanya. "No acceptem que els crims contra el dret internacional siguin perdonats", ha sentenciat.

Una disposició corresponent es troba a l'article 140 del Codi Penal, que tracta de l'aprovació de determinats delictes penals, inclosa l'aprovació del delicte d'agressió. Segons l'article 140 del Codi Penal, hi ha risc de multa o de presó de fins a tres anys. "La llibertat d'opinió és un gran actiu de la nostra constitució. Tothom pot expressar la seva opinió a Alemanya. Però la llibertat d'opinió acaba allà on comença el dret penal", ha afirmat Eisenreich. Per tant, qualsevol que faci servir públicament la "Z" a Baviera ha de saber que podria ser processat.

L'ONU alerta del nombre de víctimes

L'elevat nombre de víctimes civils i l'amplitud de la destrucció de la infraestructura civil en la guerra d'Ucraïna indiquen que s'ha violat el dret humanitari internacional i comès crims de guerra, ha dit avui la representant de l'Oficina de Drets Humans de l'ONU en aquest país. "La magnitud de les víctimes civils, així com el dany contra objectes civils suggereixen de manera molt clara la violació del dret humanitari internacional en atacs indiscriminats", ha dit per videoconferència des d'Ucraïna la representant de l'organisme, Matilda Bogner.

En la guerra a Ucraïna s'estan utilitzant armes explosives amb un ampli impacte en i a prop d'àrees poblades, mentre que edificis d'habitatges i administratius, així com instal·lacions mèdiques, educatives, sistemes elèctrics i estacions de bombatge d'aigua potable "han estat destruïts a gran escala, amb efectes desastrosos sobre els civils". Tot això indica que s'estan violant "els principis de distinció i proporcionalitat", així com la prohibició d'atacs indiscriminats i la norma bàsica de prendre totes les precaucions possibles perquè això no passi.