La Unió Europea i els Estats Units han anunciat aquest divendres que han arribat a un acord per salvar la transferència transatlàntica de dades d'usuaris. El president nord-americà, Joe Biden, ha explicat que els dos blocs occidentals podran tornar a transferir dades personals de la ciutadania. “Avui hem arribat a un acord sense precedents sobre la protecció de la privacitat de les dades i la seguretat dels nostres ciutadans” ha assegurat en una compareixença a Brussel·les juntament amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Cal recordar que la transferència de dades entre europeus i nord-americans va quedar aturada l’any 2020 després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) anul·lés l’acord anterior en considerar que els Estats Units no garantien la privacitat de les dades dels ciutadans europeus. 

Ja fa anys que Brussel·les i Washington negocien per tal d’arribar a un acord, després que la justícia europea tombés l’anterior arran d’una denúncia de l’advocat austríac Max Schrems contra Meta (llavors anomenada Facebook). Es fonamentava en el fet que les lleis nord-americanes no garantien la seguretat i la privacitat de la mateixa manera que ho feien les europees. És més, fa només uns mesos la companyia de Mark Zuckerberg amenaçava d’abandonar el continent europeu si no podia seguir transferint dades d’usuaris europeus als servidors que tenia allotjats als Estats Units. Una amenaça poc creïble tenint en compte la importància que té el mercat europeu per a Meta. En el seu informe anual s’assegurava que “si no s'adopta un nou marc de referència per al transvasament de dades transatlàntiques i no podem continuar confiant en el Comitè Científic de Seguretat del Consumidor o en altres mitjans alternatius de transferències de dades d'Europa als Estats Units, és probable que no puguem oferir una quantitat dels nostres productes i serveis més importants, inclosos Facebook i Instagram, a Europa”.

Avui, però, Von der Leyen ha explicat que l’acord “permetrà el flux de dades entre la Unió Europa i els Estats Units de manera predictible, fiable, equilibrant la seguretat, els drets a la privacitat i la protecció de dades”. Per altra banda, Biden ha opinat que el fet que Brusel·les permeti un altre cop la transferència de dades personals entre les empreses de tots dos costats de l’Atlàntic tindrà un impacte de 7.100 bilions de dòlars (uns 6.450 bilions d’euros).

Biden i Von der Leyen han anunciat aquest acord en la mateixa compareixença en la qual han informat que els Estats Units incrementarà en dos terços l’enviament de gas natural liquat a la UE, com a forma per ajudar el bloc comunitari a trencar la seva dependència del gas rus. El president nord-americà ha equiparat l’acord als que Washington i Brussel·les han aconseguit ja per posar punt final a la  disputa entre Boeing i Airbus i a l’eliminació sobre el metall i l’acer.