La reina Elisabet II d'Anglaterra, la segona monarca amb més anys al tron a la història, moria el passat 8 de setembre als 96 anys al castell de Balmoral a Escòcia. Des d'aleshores el taüt de la reina va estar a Escòcia i posteriorment es va traslladar a Edimburg, fins que finalment, aquest dimarts va arribar al palau de Buckingham.

🔴 Funeral de la reina Elisabet II d'Anglaterra | DIRECTE
 

Un dels últims moviments abans del funeral es va fer aquest dimecres quan es va traslladar el fèretre d'Elisabet II en un carruatge d'armes des del Palau de Buckingham fins a Westminster Hall, la part més antiga del Palau de Westminster, on, la reina estarà quatre dies perquè tots els londinencs que vulguin s'acostin a donar-li l'últim adeu. Les autoritats britàniques calculen que fins a 400.000 persones passaran per la capella ardent. El funeral d'Estat de la reina serà el dilluns dia 19 de setembre a les 12:00 hores (11:00 hores al Regne Unit). 

westminster capella ardent reina elisabet ii Gregorio Borgia europa press
Capella ardent de la reina Elisabet II a Westminster / Europa Press

La llista de convidats al funeral de la reina Elisabet II (i els qui no han rebut invitació)

Com serà el funeral d'Estat d'Elisabet II?

El funeral d'Estat de la reina Elisabet II serà el dilluns dia 19 de setembre a les 12:00 hores (11:00 hores al Regne Unit) a l'abadia de Westminster.

 • La capella ardent finalitzarà a les 7:30 hores (hora peninsular). 
 • A les 9:00 hores (hora peninsular), les portes de l'abadia de Westminster obren per a l'arribada dels assistents al servei fúnebre, que començarà tres hores després.
 • A les 11:44 hores (horari peninsular) el fèretre serà portat en processó en el carruatge d'armes d'Estat de la Royal Navy des del palau de Westminster fins a l'abadia de Westminster perquè se celebri el funeral d'Estat. Es tracta d'un carro que ja s'ha utilitzat en altres ocasions pels funerals de la reina Victòria, el rei Eduardo VII, el rei Jorge V, el rei Jorge VI, Winston Churchill i Lord Louis Mountbatten.
 • La processó que seguirà el taüt estarà encapçalada pel rei Carles III, i els membres de la família reial i els membres de la Casa del Rei, està previst que arribi a l'abadia de Westminster cap a les 11:52 (horari peninsular). En aquest moment, el grup de portadors aixecarà el taüt del carruatge i el portarà a l'abadia per oficiar el servei funerari al qual assistiran nombrosos membres de famílies reials, caps d'estat, representants de governs estrangers, així com el secretari general de la Commonwealth i els ordes de Cavalleria, inclosos els destinataris de la Creu Victoria i la Creu de Sant Jordi.
 • El servei funerari comença a les 12:00 hores (horari peninsular) i estarà a càrrec del degà de Westminster, David Hoyle. Durant el servei la primera ministra, Liz Truss, i el secretari general de la Commonwealth tindran una lectura, així com alguns representants de l'Església. El sermó el pronunciarà l'arquebisbe de Canterbury i el degà de Westminster donarà la benedicció. 
 • Està previst que el servei funerari acabi a les 12:55 hores (horari peninsular), moment en el qual sonarà el 'Last Post' i marcarà l'inici a dos minuts de silenci que es guardarà a tot el Regne Unit en honor a la reina. L'himne nacional posarà fi al funeral i es dispararan canons a Hyde Park per la tropa del rei, la Real Artilleria de Cavalleria, l'Artilleria Real a cavall, i el Big Ben sonarà durant tota la processó del taüt de la reina cap a Wellington Arch.
 • A les 13:00 hores (horari peninsular), en l'arc de Wellington, les despulles de la sobirana seran transferits a un cotxe fúnebre per a fer el seu últim viatge cap al castell de Windsor, a uns 35 quilòmetres a l'oest de Londres.
Abadia de westminster
Abadia de Westminster on es farà el funeral d'Estat de la reina Elisabet II 

❓ Quan serà i on veure el funeral de la reina Elisabet II d'Anglaterra

Enterrament a la capella de Sant Jordi

 • La processó arribarà al castell de Windsor a les 14.00 hores (hora peninsular). 
 • A les 16:10 hores (hora peninsular) es durà a terme una processó a Windsor que també anirà acompanyada pel rei i altres membres de la família reial. Sonaran les campanes de Sebastopol i la de la Curfew Tower. La processó s'aturarà en la part inferior de l'Escalinata Oest de la Capella de Sant Jordi a les 16:53 (hora peninsular). 
 • A la capella de Sant Jordi s'oficiarà el segon servei a les 17:00 hores (hora peninsular). Uns 800 convidats assistiran a una cerimònia oficiada pel degà de Windsor, David Coney. Abans de l'himne final, la corona, l'orbe i ceptre seran retirats del taüt i col·locats a l'altar. El degà de Windsor relatarà un salm i es declamaran els títols de la reina. 
 • El taüt descendirà cap a la cripta real de la capella, on també estan enterrades les restes del seu espòs, mort en 2021 amb 99 anys. El gaiter oficial de Windsor interpretarà un himne triat personalment per Isabel II i la cerimònia conclourà amb l'entonació del "Déu salvi al rei", entorn de les 17:45 hores (hora peninsular). 
 • A les 20:30 hores (hora peninsular) es celebrarà un tercer servei d'enterrament privat a càrrec de la família. La reina Elisabet II serà enterrada amb el seu marit, el príncep Felip a la Capella Memorial del Rei Jordi VI. La llosa de marbre de la seva sepultura quedarà gravada amb les paraules: "Elisabet II 1926-2022"
Capella de Sant Jordi al castell de Windsor
Façana de la capella de Sant Jordi al castell de Windsor on serà enterrada la reina