El Parlament Europeu va aprovar aquest dimecres l’acord de sortida del Regne Unit de la Unió Europea amb 621 vots a favor. Per la seva banda, el Parlament britànic va aprovar amb majoria conservadora a finals de desembre el projecte de llei de l’acord de retirada de la UE. Per tant, finalment aquest divendres a la nit hi haurà “festa grossa” al Regne Unit.

El Big Ben no podrà fer sonar les 11 campanades de celebració, però els brexiters no es quedaran pas sense festa. Els edificis més emblemàtics de la ciutat s’il·luminaran des de les 11, hora britànica, fins a la sortida definitiva, que serà a les 12 de la nit. També hi haurà un rellotge que marcarà el pas de l’última hora fins que l’acord del Brexit entri en vigor. La Union Jack lluirà a les parets del Whitehall.

bandera britanica union jack unsplashUnsplash

A més dels edificis emblemàtics de la ciutat, el primer ministre britànic, Boris Johnson, oferirà un espectacle de llums a Downing Street, amb els colors de la bandera britànica. I també un discurs televisat.

El líder del Partit del Brexit, Nigel Farage, també prepara una festa important a la plaça del Parlament sota el lema “Leave means leave” –Marxar significa marxar–. Música, focs artificials i còmics per celebrar la sortida del país de la UE, quatre dècades després.

A més, el portal de gestió d’esdeveniments Evenbrite informa que hi haurà pastís per als 200 primers que arribin a la celebració. Això sí, es recomana assistir a la festa amb banderes britàniques.

La moneda del Brexit

Festes i celebracions a banda, el dia també serà recordat amb una moneda de 50 cèntims de lliura que entrarà en circulació el mateix dia que es fa efectiu el Brexit. "Pau, prosperitat i amistat entre les nacions", s'hi pot llegir.

 

moneda brexit efe

Efe

El fracàs del micromecenatge per al Big Ben

Els brexiters volien que el Big Ben sonés en un dia tan important. El problema, però, és que està en obres de restauració des del 2017. Posar-lo en marxa durant les celebracions hauria costat unes 500.000 lliures.

És per això que Johnson va proposar una polèmica campanya de micromecenatge perquè els ciutadans poguessin finançar les obres i fer que finalment sonés. Malgrat tot, la idea no va acabar de resultar.  

I ara què?

A partir del dia 1 de febrer comença un període de transició que durarà 11 mesos. Uns mesos en què tant la UE com el Regne Unit acabaran de perfilar quin tipus de relació tindran a partir d’ara. Aquest període de transició podria ampliar-se, tot i que Johnson ha dit en diverses ocasions que no té intenció de demanar pròrrogues.

La votació al Parlament Europeu

Aquest dimecres, el Parlament Europeu va aprovar per majoria l’Acord del Brexit. Després de la votació els eurodiputats van cantar dempeus l’Auld Lang Syne, la popular cançó tradicional escocesa (L'hora dels adéus).

Una sessió que va acabar amb llàgrimes als ulls i abraçades per part d’alguns eurodiputats britànics partidaris de seguir a la UE.

eurodiputats britànics efeEfe