El ministre d'Afers estrangers de Tuvalu es troba, literalment, amb l'aigua fins als genolls. Així ha escenificat,  Siom Kofe, el risc que afronta l'arxipèlag situat a l'Oceà Pacífic de desaparèixer si segueix pujant el nivell del mar a causa del canvi climàtic.

Kofe ha participat de forma telemàtica a la Conferència de l'ONU sobre el Canvi Climàtic (COP26) protocol·làriament darrere d'un faristol, però, des d'un punt de l'arxipèlag que, a diferència dels darrers anys, ara es troba cobert per l'aigua del mar. Una escena que va enregistrar i viralitzar el periodista de Fiji Times, Anish Chand a través del seu compte de Twitter: 

cop26

Amenaçades a desaparèixer

Concretament, són dues de les nou illes que componen l'arxipèlag que estan en greu risc de desaparèixer per culpa de l'augment del nivell del mar, igual que altres països com Fiji o Palau, que també es veuen amenaçats pel mateix motiu. Justament territoris que han contribuït ben poc a l'emissió de gasos hivernacle. 

És justament això el que ha volgut reclamar el ministre de Tuvalu en una conferència que s'ha emès aquest dimarts des de Glasgow

Les illes del Pacífic 

Aquesta declaració contraposa l'escenari de la COP26 amb les situacions quotidianes a les quals s'enfronta Tuvalu a causa dels impactes del canvi climàtic i la pujada del nivell de la mar. 

Molts dels països que més contaminen s'han compromès a intensificar les seves reduccions d'emissions de carboni en les pròximes dècades, i alguns aspiren a aconseguir un nivell d'emissions zero en 2050. Tanmateix, els líders de les illes del Pacífic han exigit una acció immediata, assenyalant que està en joc la supervivència dels seus països. 

Els acords de la cimera 

La COP26 està generant més acords transnacionals per a assolir els mínims marcats per l'Acord de París. Una de les accions més destacades és l'acord per a la protecció dels pulmons verds del planeta: boscos i selves. Cent estats de tot el món han signat un acord per "protegir i restaurar els boscos". Els països signants concentren un 85% de la superfície arborada del planeta. "Amb les promeses sense precedents d'avui, tindrem l'oportunitat de posar fi a la llarga història de la humanitat com a conqueridora de la natura i, en canvi, convertir-nos en el custodi", ha assegurat el primer ministre britànic, Boris Johnson. Tot plegat es preveu per abans del 2030. 

També és destacable com més d'un centenar de països han arribat a una entesa per reduir un 30% les emissions de metà el 2030. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha estat l'encarregada de presentar l'acord conjuntament amb els Estats Units. Per a Von der Leyen, "és una de les coses més efectives que podem fer" per fer front a l'emergència climàtica.

Imatge principal: El ministre Siom Kofe fent la conferència / Anish Chand