La major part dels militants del Partit Conservador britànic prefereix que Boris Johnson continuï governant, davant dels dos aspirants a succeir-lo, segons una enquesta publicada aquest diumenge pel diari The Observer.

A hores d’ara, la ministra d’Exteriors, Liz Truss, encapçala la cursa de les primàries del Partit Conservador amb una projecció de vot del 61%, segons un sondeig de l’empresa Opinium. En canvi, es calcula que l’altre candidat a liderar el partit, l’exministre d’Economia Rishi Sunak, gaudeix d'una intenció de vot del 39%.

La ministra d'Exteriors, Liz Truss, continua liderant la cursa de les primàries conservadores, amb una projecció de vot del 61%, davant del 39% del rival, l'exministre d'Economia Rishi Sunak, segons el sondeig de la firma Opinium. Però crida l’atenció el fet que, entre els afiliats que donen suport a Truss, el 63% assegura que "idealment" preferiria que Johnson mantingués el càrrec. I el 68% dels afiliats que es decanten per Sunak també voldrien que, idealment, Johnson mantingués el càrrec de primer ministre.

Els afiliats escullen nou líder del partit i primer ministre

Els 160.000 militants del partit encara disposen de dues setmanes de marge per emetre el seu vot i el 5 de setembre se sabran els resultats. Triaran així el màxim dirigent de la formació que, alhora, heretarà el despatx de Downing Street. La disputa és entre Truss i Sunak, però Truss és la que té més números d'acabar governant el partit i el país.

De moment, prop de tres de cada deu afiliats ja han votat, el que suposa un 29%. Aquesta dada, segons Opinium, significa que Sunak encara té marge tècnic per capgirar el resultat. Ara bé, per aconseguir-ho, hauria de convèncer tots els indecisos i una part dels que es posicionen al costat de Truss.

Amb tot, però, Chris Curtis, responsable del sondeig, ha expressat que “ara mateix és molt improbable que Truss no sigui la propera primera ministra al setembre”.

Truss i Sunak coincideixen en la política exterior amb Rússia

Truss i Sunak divergeixen en molts aspectes, com per exemple l’econòmic, però respecte a la política exterior envers Rússia estan totalment d’acord. Així, coincideixen en l’estratègia de mà dura amb Rússia arran de la invasió d’Ucraïna. En aquest sentit, ambdós aposten per incrementar els càstigs contra el Kremlin.

"Necessitem endurir les sancions a Rússia perquè en aquest moment el seu president, Vladímir Putin, pot finançar la seva aclaparadora maquinària de guerra gràcies als ingressos del gas i el petroli que està rebent", va dir Truss en un debat televisiu amb Sunak el passat 4 d’agost. Sobre aquest punt, la candidata ha promès incrementar el pressupost de defensa fins al 3% del PIB d'aquí al 2030.

Al seu torn, al debat televisiu, Sunak va assegurar que com a primer ministre "aniria més enllà" en les mesures per aïllar Rússia. De fet, va posar èmfasi en el fet que ell va contribuir des d'Economia a dissenyar les actuals sancions. "Jo mateix vaig posar en marxa les mesures que li estan creant a Putin els problemes més grans", va afirmar.