El rebuig per part de l'expresident dels EUA Donald Trump i del seu cercle més proper dels resultats electorals del 2020 formava part d'un pla "premeditat" mesos abans. Aquesta actitud de Trump i dels seus formava part d'una estratègia dissenyada amb antelació. Aquest pla incloïa rebutjar els resultats i declarar la seva pròpia victòria, segons ha assegurat aquest dijous el comitè legislatiu que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener de 2021, ha informat l'agència Efe. Aquest comitè ha votat a favor de citar Trump a declarar per aquesta qüestió.

Les revelacions s'han fet en el marc de la novena audiència pública del comitè de la Cambra de Representants. Els legisladors han aportat proves per fonamentar la seva afirmació. En aquest sentit, per a coneixement de tothom, s'han exposat testimonis gravats d'exfuncionaris i d'assessors del controvertit expresident dels EUA. Entre les proves també hi havia correus electrònics que demostraven que la decisió de negar els resultats de les eleccions del novembre del 2020 era premeditada. 

En aquells comicis, el candidat demòcrata, Joe Biden, va imposar-se a l'aleshores president republicà, que es va negar en rodó a reconèixer els resultats. Trump acusava Biden d'haver comès frau i per això mateix es va dedicar a considerar il·legítim el nou president.

"Trump tenia un pla premeditat per declarar que les eleccions havien estat fraudulentes i que els les havien robat fins i tot abans de conèixer els resultats" dels comicis, ha dit la congressista republicana Liz Cheney durant l'audiència a Washington.

Entre la nit del 4 de novembre i la matinada del 5 de novembre del 2020, Trump va declarar la seva victòria a les eleccions presidencials, malgrat que encara no havia finalitzat el recompte de vots, molts dels quals van ser dipositats per correu a causa de la pandèmia.

Un pla premeditat de Trump que va acabar amb l'assalt al Capitoli

Els legisladors del comitè han explicat aquest dijous que aquest moviment s'havia planificat molt abans i va donar peu a una sèrie de denúncies infundades de frau electoral per part de Trump i els seus seguidors que van culminar en l'assalt al Capitoli per part d'una multitud de seguidors del president. La seva intenció era impedir que es ratifiqués la victòria de Biden.

D'acord amb correus electrònics obtinguts pel comitè, el 31 d'octubre, dies abans dels comicis, Tom Fitton, un assessor polític de Trump, va enviar al seu equip un esborrany d'un discurs per l'aleshores encara mandatari que declarava la victòria i rebutjava els vots per correu.

A la sessió també s'han projectat declaracions de Steve Bannon i Roger Stone, dos consultors polítics propers a l'expresident, on detallen el pla per revocar les eleccions i posar en dubte els resultats electorals per generar inestabilitat.

"Declararà la victòria, això no significa que sigui el guanyador, però ho dirà i si Biden està guanyant, Trump farà una cosa molt boja", va dir Bannon en una reunió amb socis a la Xina el 3 d'octubre del 2020, segons un enregistrament d'àudio presentat a l'audiència.

Un cas que podria acabar davant de la justícia

Cheney ha explicat que quan el comitè acabi les seves indagacions, iniciades fa més d'un any, podria enviar "una sèrie de recomanacions penals al Departament de Justícia".

"La nostra nació no pot castigar únicament els soldats que corrents van assaltar el Capitoli. Els que van planejar revocar les eleccions i ens van portar fins al punt d'una situació de violència també s'han de fer responsables", ha sentenciat la legisladora republicana.

Després de la sessió d'aquest dijous, el comitè podria anunciar la conclusió dels seus treballs o anunciar una nova audiència, i s'espera que presenti un informe definitiu a finals d'aquest any.