Consternació a França per com Damien Abad, nou ministre de Solidaritat, Autonomia i Discapacitat del recentment renovat govern d'Emmanuel Macron, ha estat elegit pel càrrec malgrat les greus acusacions de dues dones contra ell. Tal com ha transcendit aquest cap de setmana a la premsa francesa, el fins ara president dels republicans a l'Assemblea Nacional fou denunciat per violació el 2012 i 2017 per una col·lega del món de la política que va intentar portar el cas davant els tribunals en dues ocasions, mentre que una segona ha assegurat que Abad la va drogar per poder-se aprofitar d'ella el 2010. A banda dels fets en si, sorprèn el fet que l'equip del president Macron obviés per complet les advertències i el testimoni d'una de les víctimes que l'Observatori de la Violència Masclista i Sexual en la Política els va remetre quan es rumorejava que seria escollit pel càrrec de ministre.

Les acusacions

El portal Médiapart va destapar ahir dissabte totes les acusacions de violència sexual contra Abad. Segons relaten, una jove de 22 anys que el 2009 era vicepresidenta dels Joves Demòcrates de París, va començar a rebre missatges de text d'Abad, en aquells moments eurodiputat, en els quals assegura que era molt "insistent" i li demanava fotografies explícites. El 2011, ell li va proposar veure's i van acabar mantenint relacions sexuals, les quals, tal com ho va explicar a la Policia, van estar marcades per "la falta de respecte, el requeriment i la insistència". En la seva declaració dels fets, la víctima va assegurar que, malgrat que intentés frenar-lo i li digués que no "de manera assertiva" diverses vegades, ell la va sotmetre a una penetració anal forçosa. La dona va decidir presentar una denúncia per violació el 2012, que es va acabar arxivant per "incompliment del denunciant". Amb tot, ho va tornar a intentar de nou el 2017, però la causa també va quedar arxivada "després d'una investigació preliminar, per falta de delicte caracteritzat". 

Una segona dona ha compartit el seu testimoni amb l'Observatori de la violència masclista a la política, davant la sospita que Abad fos nomenat ministre, i la informació va ser remesa al partit d'Emmanuel Macron perquè ho consideressin abans de prendre la decisió. Els fets es remunten al 2010, quan la víctima el va conèixer en un casament, i li va semblar un home "pesat". Mesos després, tots dos van coincidir en un restaurant de la capital francesa. "Em va oferir xampany, em vaig beure una copa. I després, fosc, fins a l'endemà al matí. Això mai m'havia passat, i menys després d'una sola copa", va relatar la víctima. L'endemà es va despertar "en una habitació d'hotel prop del bar" amb Abad, "en roba interior", "en estat de xoc i amb un profund fàstic" i amb la sospita d'haver estat "drogada". "Em sentia grogui, el meu cos estava atordit, em feia mal i sabia que alguna cosa no normal havia succeït", recorda. La jove va afegir en el seu informe que "segueix profundament afectada per aquesta experiència".

Silenci

Damien Abad ha negat els presumptes abusos que se li atribueixen i ha assegurat, en declaracions a Médiapart, que totes les seves relacions han estat consentides. Ara com ara, ni Els Republicans ni La Rèpublique En Marche han respost formalment a les queixes que haurien rebut des de l'Observatori. "Vam enviar l'informe per correu electrònic a [alts càrrecs dels dos partits mencionats] Stanislas Guerini, Christophe Castaner, Bérangère Couillard i Aurélien Pradié", ha dit l'organització a franceinfo. Asseguren que hi ha una alerta tramesa el dilluns 16 de maig, seguida d'un recordatori "el 19 per a LREM i el 20 per a LR". Tots aquests polítics asseguren que o bé no van llegir el correu o que el van veure quan ja era massa tard. Per la seva banda, la primera ministra Élisabeth Borne ha reconegut davant els mitjans que no estava "al corrent" de les acusacions contra Abad, de les quals assegura que s'ha assabentat per la premsa. Borne ha afirmat que, ara com ara, l'únic que sap és que el [primer] cas està tancat, però ha deixat clar que no permetrà "cap" impunitat en casos d'abusos i que, si surten més dades o intervé fins i tot la Justícia, s'actuarà amb "totes les conseqüències". La fiscalia de París està "analitzant" les acusacions.