El govern britànic i la Unió Europea (UE) han arribat a un principi d'acord en la negociacions del Brexit. Segons ha informat la televisió pública irlandesa RTE, Brussel·les i el govern de Theresa May han acordat un "text" per solucionar el futur de la frontera entre les dues Irlandas, el principal escull en les negociacions.

Aquest mitjà ha indicat que el futur acord de sortida inclou una salvaguarda per evitar el restabliment d'una barrera física entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda, després de la marxa del Regne Unit de la UE, que serà oficial el proper març.

Aquesta garantia preveu que tot el Regne Unit romandrà temporalment en una unió duanera amb la UE, mentre que s'afegiran provisions específiques per reforçar l'alineament d'Irlanda del Nord amb aquesta àrea econòmica i amb les regles del mercat únic comunitari.

La cadena irlandesa ha citat fonts properes a les converses, que han assegurat que el contingut del "text és estable", si bé han reiterat que les negociacions que tenen lloc aquests dies a Brussel·les segueixen en marxa.

La primera ministra britànica, Theresa May, va acceptar el desembre passat la inclusió d'una salvaguarda única per a Irlanda del Nord per evitar una barrera física després del "brexit", tret que es presentés una solució alternativa o fins que Londres i Brussel·les segellessin un nou marc comercial.

No obstant això, es va veure obligada a fer marxa enrere poc després, davant de les pressions del sector euròfob de la seva formació i del nord-irlandès Partit Democràtic Unionista (DUP), majoritari en la regió, i del que depèn per governar en minoria.

La "premier" els va assegurar que no acceptaria un pla que fixi la futura frontera amb la UE al mar d'Irlanda, ja que aïllaria Irlanda del Nord de la resta del país (Anglaterra, Gal·les i Escòcia) en crear dues àrees duaneres dins del Regne Unit, mentre posaria en perill la seva integritat territorial.