Tres antics directius de la companyia elèctrica japonesa Tokyo Electric Power (TEPCO) han estat absolts avui en la causa penal a què s'enfrontaven per la seva responsabilitat en el desastre nuclear de Fukushima registrat el 2011.

En aquesta causa estaven processats l'expresident de la companyia Tsunehisa Katsumata, de 79 anys, i els antics vicepresidents Ichiro Takekuro (73) i Sakae Muto (69), acusats de presumpta negligència en el compliment de les seves funcions.

El desastre nuclear, el segon pitjor de la història després del de Txernòbil (Ucraïna) el 1986, es va originar arran del terratrèmol de magnitud 9,0 i el posterior tsunami de l'11 de març de 2011, que, segons dades oficials, van causar uns 18.000 morts i desapareguts.

44 morts

El procés contra els exdirectius de TEPCO va ser obert per la presumpta responsabilitat dels acusats en la mort de 44 persones després de ser evacuades d'un hospital i de les ferides d'altres 13, incloent empleats de l'accidentada central nuclear Fukushima Daiichi i membres de les Forces Armades.

L'acusació havia demanat cinc anys de presó per als tres antics empleats de la companyia per no haver adoptat mesures de seguretat prèvies per evitar una catàstrofe com la que va passar, sobre la possibilitat de la qual ja s'havia advertit en un informe intern de 2008.

No culpables

Però un tribunal de Tòquio va decidir aquest dijous, més de dos anys després que arrenqués el judici el 30 de juny de 2017, que els acusats no són culpables. La defensa havia argumentat que els processats no podrien haver anticipat el tsunami, que a la zona de la central nuclear va elevar les aigües per sobre dels 10 metres.

Dels sis reactors nuclears que tenia la central, quatre van patir danys considerables i tres van patir una fusió parcial després de quedar-se sense el sistema de refrigeració a causa del terratrèmol i el tsunami, que van deixar sense alimentació elèctrica a la central i va inundar el generador elèctric de reserva.