Onades i paradisos de vacances. Surf, còctels i platges transparents, ideals per a fer submarinisme o snorkel. La costa occidental de Java, a Indonèsia, és popular entre els surfistes per les seves onades i pel color de les seves aigües. Però resulta impossible surfejar o bussejar sense veure ampolles d'aigua de plàstic o envasos d'un sol ús. La brossa fins i tot forma illes al mar i s'acumula a les platges. 

El món produeix prop de 400 milions de tones de residus de plàstics cada any. Cada dia, segons constata la CNN, es llencen al mar 2.000 camions carregats a l'oceà, rius i llacs. Malgrat els esforços per intentar que els plàstics allarguin la seva vida útil, només el 9% es recicla. I la majoria de residus plàstics van als abocadors o s'envien a llocs com Indonèsia o altres nacions del sud-est asiàtic. Moltes d'elles, sobresaturades de residus plàstics. 

La mateixa cadena nord-americana constata que netejar les platges d'Indonèsia no és una cosa fàcil perquè el país és el segon major productor de residus plàstics. A més, de la pesca en depenen 12 milions de persones. El país, tal com assenyala el mateix portal, no té els recursos necessaris per destinar-los a la neteja de les platges o costes i, per aquest motiu, els pescadors són els més perjudicats i els qui acaben destriant els plàstics del peix. 

Indonèsia vol posar-hi remei (i condicions)

La platja de Loji és famosa especialment per l'acumulació de residus. Els corrents de l'oceà els arrosseguen cap a les platges, on queden atrapats i acaben a la sorra, amuntegats i formant autèntiques platges de residus. La realitat d'aquesta platja no és pas nova. L'any 2019 ja circulaven fotografies on es podia veure més deixalles i residus que no pas sorra. 

En aquest context, diverses nacions asseguren haver endurit les normes per a importacions de residus plàstics, en un intent d'evitar que es converteixin en abocadors de països com els Estats Units, Unió Europea o la Xina. D'aquesta manera, Indonèsia només permetrà enviaments de productes que siguin totalment reciclables. Tailàndia, però, ha anat més enllà. Prohibirà tot els enviaments de residus plàstics entrants a partir del 2025. 

Segons la mateixa CNN, la Unió Europea també s'ha compromès a prohibir les exportacions de deixalles plàstiques a països en vies de desenvolupament per al 2026. Irònicament, això ha comportat un augment a les exportacions que van cap al sud-est asiàtic, ja que les empreses s'afanyen a descarregar deixalles abans que comencin les prohibicions. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!