Japó viu immersa en una catàstrofe ambiental. La intensa escassetat d'aigua i la calor han augmentat els temors de malalties que s'ha vist afectat per les pitjors pluges torrencials en 36 anys amb prop de 200 morts i diverses desenes de persones desaparegudes, segons ha informat aquest dijous el Govern.

Amb temperatures diàries superiors als 30 graus i l'alta humitat, la vida en els gimnasos escolars i en els centres d'evacuació ha començat a passar factura. Més de 70.000 militars, policies i bombers estan fent feina entre els enderrocs en la cerca dels desapareguts. Els experts han assegurat que els desastres provocats per les pluges torrencials s'han tornat més freqüents al Japó, tal vegada a causa de l'escalfament global. Desenes de persones van morir després que les pluges provoquessin inundacions en la mateixa època de l'any passat. "És un fet innegable que aquest tipus de desastre a causa de la pluja torrencial i sense precedents ha estat cada vegada més freqüent en els últims anys", ha manifestat el secretari del Gabinet, Yoshihide Suga, en una roda de premsa. "Preservar les vides i l'existència pacífica dels nostres ciutadans és el deure més gran del Govern. Reconeixem que hi ha una necessitat de buscar mesures que puguem prendre per reduir el mal per desastres com aquest", ha afegit.

Escassetat d'aigua

Més de 200.000 habitatges no tenen aigua des de fa una setmana després que les pluges torrencials provoquessin inundacions a l'oest del Japó, i han destruït comunitats construïdes fa dècades als vessants de les muntanyes. Segons han informat les autoritats nipones, el subministrament limitat d'aigua fa que les persones no rebin suficients líquids i estan en perill de patir cops de calor, a més de no poder rentar-se les mans, fet que augmenta el temor a les epidèmies. El Govern japonès ha enviat camions d'aigua a les zones més afectades, però els subministraments segueixen sent limitats. "Sense aigua no podem netejar res. No podem rentar res", ha assenyalat un home a la televisió japonesa NHK.