Vint persones han mort quan es va estavellar dissabte un avió militar antic, un Junkers JU52 HB-HOT, en una zona muntanyosa al cantó suís dels Grisons, en el pitjor accident aeri a Suïssa des de l'any 2001, ha informat avui la policia cantonal en una roda de premsa.

L'accident del Junkers, construït a Alemanya el 1939 i que es feia servir per a vols panoràmics sobre els Alps suïssos, va passar dissabte quan es va estavellar "gairebé de manera vertical i a gran velocitat" contra el terra en una àrea del Piz Segnas, a prop de la localitat de Flims, va dir el responsable de la investigació, Daniel Knecht. Aquests models d'avioneta es van fabricar entre 1930 i 1952, i eren dels preferits d'Adolf Hitler

Es tracta del pitjor accident en la història del transport aeri suís des que es va estavellar un avió de Crossair l'any 2001, en el qual van morir 24 persones, segons els mitjans suïssos. 

L'avió militar, anomenat Tia JU, tenia 17 places per a passatgers, dues per als pilots i una per a un tripulant. Havia fet un viatge turístic al Ticino i havia d'aterrar cap a les 17.00 hora local (13.00 GMT) a l'aeroport de Dübendorf (Zuric).

Les víctimes, 11 homes i 9 dones d'edats compreses entre els 42 i els 84 anys, procedien majoritàriament de Suïssa —dels cantons de Zuric, Turgòvia, Lucerna, Schwyz, Zug i Vaud—, mentre que un matrimoni i el seu fill eren austríacs.

Daniel Knecht va descartar factors externs, com una col·lisió amb un altre avió abans de l'accident o que es trenqués parcialment l'aeronau en el vol, Com que els aparells tan antics no compten amb caixa negra, es preveu que la investigació serà complicada.

L'expert va explicar que les altes temperatures que experimenta Suïssa actualment, de 32 a 34 graus, van poder influir en el funcionament dels motors d'un avió antic com aquest, però va voler deixar clar que "la calor mai no és l'única causa d'un accident".

Foto EFE: Avioneta model JU52 com la que s'ha estavellat a Suïssa