Les autoritats i serveis d'emergències segueixen avui la recerca de més de 100 persones desaparegudes a la zona afectada pel gegantí incendi que crema des de dijous el nord de Califòrnia (EUA) i que, juntament amb un altre foc al sud, han causat almenys 31 morts.

Segons informació actualitzada avui pel Departament de Bombers del Comtat de Butte (Calfire) a la seva pàgina de Twitter, l'incendi batejat com "Camp Fire", a més de cobrar-se la vida d'almenys 29 persones i deixar ferits tres bombers, ha arrasat ja prop de 45.000 hectàrees, 6.450 habitatges i 260 comerços. El xèrif del comtat de Butte va precisar que els sis últims cossos van ser localitzats a la localitat de Paradise.

El "Camp Fire", contingut en un 25%, ha arrasat gairebé per complet Paradise, de 26.000 habitants, a uns 280 quilòmetres al nord-est de l'àrea de la badia de San Francisco, on des de dijous es manté activada l'alerta roja per la mala qualitat de l'aire a causa del fum provinent de l'incendi.

Aquest incendi és dels més mortífers que mai no hagi experimentat l'estat més poblat dels Estats Units, juntament amb el de Griffith Park a Los Angeles el 1933 (29 morts) i el d'Oakland Hills el 1991 (25 de morts). Els cadàvers van ser trobats completament calcinats i en alguns casos es van recuperar ossos aïllats de la resta del cos, per la qual cosa un equip d'antropòlegs i d'experts en anàlisi de l'ADN s'ha traslladat a la zona per ajudar en les tasques d'identificació.

Origen desconegut

L'origen de l'incendi continua sent desconegut i la portaveu de Calfire Janet Upton va apuntar que els investigadors estan explorant totes les possibles causes, "incloent la possibilitat que el foc s'iniciés a partir d'una espurna d'equipament elèctric".

La companyia proveïdora més important de gas i electricitat de l'estat, Pacific Gas & Electric Co. (PG&E), va informar els reguladors que va detectar un "problema" en una línia d'alta tensió propera a l'àrea on es va declarar l'incendi sol uns minuts abans que s'iniciessin les flames.

En paral·lel a "Camp Fire", un altre gran incendi es registra al sud de l'estat, a prop de Los Angeles, i en ell han mort dues persones, segons va confirmar la Policia local, que circulaven en un cotxe.

incendi california 2 efe

El "Woolsey Fire" ha cremat 33.600 hectàrees en una zona que inclou les ciutats de Malibú, Calabasas i Thousand Oaks (on dimecres es va produir un tiroteig que va deixar 13 morts) i els bombers han aconseguit contenir-lo en un 10%.

Aquests dos focs, juntament amb més petit d'"Hill", també al sud, han obligat a desallotjar unes 300.000 persones i han portat el governador de Califòrnia, Jerry Brown, a demanar formalment al president dels Estats Units, Donald Trump, una declaració de "desastre major". En cas de ser concedida, la declaració oferiria els afectats pels focs ajuda financera del Govern federal per a allotjament, atur, despeses legals i tractament psicològic.

Trump culpa de "mala gestió"

Just ahir, Trump va culpar les autoritats californianes d'una "absoluta mala gestió" pels incendis i va amenaçar de cancel·lar ajudes federals.

"No hi ha raó per a aquests enormes, mortífers i costosos incendis a Califòrnia excepte que la gestió forestal és molt pobra. Milers de milions de dòlars es donen cada any, amb tantes vides perdudes, tot per una absoluta mala gestió dels boscos", va afirmar Trump en el seu compte de la xarxa social Twitter.

"O se soluciona ara, o no hi haurà més pagaments federals!", va agregar el mandatari.