Almenys deu míssils han impactat aquest matí contra una base militar a l'Iraq que albergava forces de la coalició liderada pels EUA. Segons l'Exèrcit iraquià, l'atac no ha causat pèrdues significatives, i els fets concrets encara s'estan investigant.

Segons el Coronel Wayne Marotto, portaveu de la coalició militar americana a l'Iraq, l'atac s'ha perpetrat a les 7:20 h (hora local) contra la base de forces aèries Ain al-Asad, a la província d'Al-Anbar, a l'est d'Iraq. Tal com informen les fonts d'Al Jazeera, els míssils haurien estat llançats des de l'oest de la mateixa província, a uns 8 kilòmetres de la base.

Encara que no s'ha informat de baixes oficials, la BBC informa que un treballador de la base hauria mort després de sofrir un atac de cor.

Atacs i represàlies

Des de Washington, creuen que l'atac ha estat perpetrat per milícies pro-Iranianes del país, com a venjança pel bombardeig ordenat pel president Biden la setmana passada. L'atac perpetrat pels EUA contra una base de milícies iraquianes a Síria va deixar almenys 22 proiranians morts, i va marcar el principi d'un nou capítol en la política exterior dels EUA, d'ençà del canvi de govern.

L'atac a la base d'Ain al-Assad, base ocupada pels americans el 2003, arriba després de diverses setmanes on les tensions entre els EUA i l'Iran en sòl iraquià han escalat, i només dos dies abans de la visita històrica del Papa Francesc al país.

Les tensions van augmentar el gener del 2020 quan els EUA van assassinar al poderós comandant iranià Qasem Soleimaní mitjançant un bombardeig selectiu a Bagdad, una acció que va ser molt criticada per les forces polítiques iraquianes i per les milícies proiranianes del país.

El 16 de febrer, un atac amb míssils contra les forces liderades pels EUA al nord de l'Iraq va matar un treballador d'una base militar i va ferir un membre del servei dels EUA.

Amb la nova administració Biden, els americans tornen a l'intervencionisme militar de l'Orient Mitjà, una política totalment contrària a la de Trump, que va anteposar l'aïllament dels EUA, distanciant-se dels compromisos militars a Síria.


Foto principal: milícies iraquianes pro-iranianes / Efe