Imagino que hi ha mil maneres de cuinar les patates, però t'asseguro que aquesta és una de les millors. Un cop les provis no sabràs com tornar a la patata bullida, rostida o fins i tot fregida, i entendràs que hi ha vida més enllà de les salses com l’allioli o la mostassa. Perquè, el més impressionant d'aquesta patata és que no necessita acompanyament; o, en el millor dels casos, només necessita quatre bolets saltats per recordar-nos que estem a la tardor i que hem de viure-la intensament.

LA GOURMETERIA 4 50 M

 

Ingredients per a 4 persones

  • 1 kg de patates nanes
  • 300 g de fredolics
  • 50 g de mantega
  • 50 ml d'oli d'oliva verge extra
  • 2 grapats de sal
  • 1 pessic de pebre negre
  • 1 pessic de farigola o sajolida en pols
  • 1 gra d'all

Recepta 

1 Renteu les patates i retireu els grills si fos necessari.

2 Aboqueu 2 litres d’aigua filtrada en una olla. Quan arrenqui el bull, afegiu un grapat de sal i les patates senceres, amb pell, i cuineu-les uns 20-25 minuts fins que estiguin ben tendres a l'interior. Coleu-les i deixeu-les refredar a temperatura ambient.

3 Prepareu l'amanit: desfeu la mantega al microones o en una cassola, sense cremar-la. Aboqueu-la en un bol i afegiu un grapat de sal, l'oli, les herbes, el pebre, i el gra d'all ratllat molt fi o aixafat amb una premsadora.

4 Preescalfeu el forn a 250 graus, amb calor a dalt i a baix. Sobre una safata de forn, poseu un paper sulfuritzat (de forn) i repartiu les patates de manera equidistant sobre la superfície. Seguidament, agafeu un got i amb el seu cul aixafeu una per una les patates de manera que quedin d'un centímetre de gruix.

5 Amb un pinzell de cuina, o amb una cullera, pinteu la superfície de les patates amb l'amanit de manera que quedin ben xopades. Finalment, poseu la safata al forn i coeu-les uns 20 minuts o fins que estiguin ben gratinades.

6 Escalfeu una paella amb un raig generós d'oli. Quan aquest agafi temperatura, afegiu els fredolics prèviament seleccionats, un grapat de sal, i salteu-los a foc viu fins que hagin deixat anar la seva aigua i l'hagin tornat a absorbir. La idea és que quedin lleugerament cruixents, i no llefiscosos.

7 Emplateu les patates i coroneu-les amb els bolets saltats.

Patatas fredolics

CONSELL

És molt important que un cop bullides les patates es refredin completament abans de no aixafar-les. I, si observes que al forn no es torren el suficient, afegiu un rajolí d'oli i apropeu-les al gratinador.