Si hi ha un raïm que ha aconseguit ser desitjat a tots els continents, és la garnatxa negra. A les zones catalanes de l’Empordà, el Priorat, el Montsant i la Terra Alta, és una varietat imprescindible i entendreu que té tot el sentit del món quan us n’expliquem l’origen, ja que es troba molt a prop nostre. La història ens remunta al segle XII al Regne d’Aragó i la primera constància escrita és de l’any 1513, on l’agrònom Gabriel Alonso de Herrera descriu un raïm de nom aragonés (encara en algunes zones, a la garnatxa, se l’anomena així). Des d’Aragó, aquesta varietat es va estendre a Catalunya i Navarra (famosa pels seus rosats) i també al sud de França.


Per què diem que és la reina del Mediterrani? Doncs perquè, durant segles, ha demostrat resistència a la calor extrema i a la sequera, i una capacitat molt gran d’adaptar-se a terrenys pobres, per tant, una varietat amb unes condicions ideals per cultivar-se en climes mediterranis. Ara mateix, la trobem en molt països del món: òbviament Catalunya, Espanya i França, i també Itàlia, Marroc, Algèria i Egipte. Al continent americà la trobem als Estats Units, Xile, Uruguai i Argentina i ha agafat molta rellevància a Sud-àfrica i Austràlia.

Com que és una varietat molt polifacètica, se n’elaboren molts tipus de perfil de vins: tant frescos i joves com més complexes i amb capacitat d’envelliment. Acostuma a donar vins força intensos, no molt àcids i sense gaire astringència, característiques que fa que els trobem molt agradables i llaminers i que tinguin una gran acceptació per la major part del públic. Avui us presentem tres vins de les nostres terres elaborats amb garnatxa negra.

Auditori (Acústic Celler)

Comencem la ruta pel Montsant, al poble de Marçà, on trobem Acústic Celler i el seu vi Auditori. L’Albert Jané treballa 42 hectàrees de vinya, amb la filosofia d’elaborar vins purs i sense maquillatges, austers i fidels a les vinyes velles i a les varietats pròpies de la zona. Aquest Auditori és pura fruita i complexitat, ja que prové de vinyes d’entre 70 i 90 anys. Com ells diuen, de vinyes velles màgiques de garnatxa.

Viladellops (Celler Viladellops)

Ara pugem fins al Penedès, al celler Viladellops. Un “Wine Village” al cor del massís del Garraf, on perdura el llegat històric de la família Desvalls a la Finca Viladellops. Us recomanem moltíssim els seus allotjaments turístics i que visiteu la casa de pedra és obligatori! La seva garnatxa negra és una explosió de fruita fresca que prové de diferents parcel·les, amb una criança en dipòsits de ciment, per no emmascarar els aromes ni el sabor.

Vins Laura Serrano 3 Garnatxes negres / Foto: Carlos Baglietto
Tres vins catalans per reivindicar la garnatxa negra / Foto: Carlos Baglietto

Esventat (Mas Llunes)

Acabem a casa, a la plana de l’Alt Empordà. Viatgem fins a Mas Llunes, a Garriguella, on trobem aquest celler amb una tradició vinícola de més de 700 anys, amb la Gemma Roig al capdavant. Us recomanem moltíssim que els visiteu i que gaudiu del seu tast immersiu dins la sala de botes, una experiència audiovisual per tots els sentits! L’Esventat ha sigut el nostre escollit. Un vi sense sulfits afegits i amb aquest nom que tant representa la zona, perquè fa homenatge a l’estimada i, a la vegada, temuda tramuntana. En l’Esventat es barregen aromes balsàmiques amb les fruites confitades i les cireres. Una combinació irresistible.

Voleu que us recomanem més vins de garnatxa negra? En teniu algun de preferit? Us llegim!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!