La setmana passada no ens vam voler perdre una de les fires referents del sector del vi a l’Empordà: Arrels del Vi, que celebrava, ni més ni menys, la seva 17a edició. En aquesta ocasió, a més, s’hi afegeix la important coincidència amb tots els actes que s’estan duent a terme durant el 2025 al territori per celebrar els 50 anys de la DO Empordà.

Arrels del Vi: l'exposició dels millors vins de la DO Empordà

Aquesta fira té lloc sempre en les mateixes dates, el cap de setmana de la segona Pasqua en un entorn incomparable: a l’aire lliure dins el Parc Creuet, al costat de la part històrica de Sant Martí d’Empúries i just davant del mar. Una de les particularitats de la fira, la qual ens van comentar tots els productors amb qui vam tenir ocasió de parlar, és que el públic és molt fidel i repeteix, any rere any, aquesta visita, i així aprofiten per passar un cap de setmana en un marc idíl·lic tastant vins nous i coneixent les noves anyades. També l’anècdota més repetida per tots ells era la mateixa: la preocupació del fet que la pluja aparegui en qualsevol moment i espatlli la diada. Per ara, sempre ha acompanyat la sort i esperem que així continuï.


La fira, però, comença setmanes enrere quan, un grup de sommeliers de Catalunya, som convocats per en Rafel Sabadí, un dels grans sommeliers d’aquest país establert a l’Escala, per tastar a cegues totes les referències que els cellers presenten per participar en el concurs Premis Arrels del Vi. Durant un matí, entre 15 i 20 professionals ens reunim a la biblioteca del Museu Arqueològic Empúries i tastem a cegues més de 100 referències. Tastar a cegues vol dir que les ampolles estan embolicades, de manera que no sabem quin vi tenim a la copa. És la manera més objectiva de tastar que existeix, ja que no estem condicionats per marques, ni varietats, ni gustos personals.

Al cap de pocs dies d’aquest tast, es coneixen els vins guanyadors, que han sigut classificats en diferents categories i que canvien cada any. En aquesta edició, es premiava el millor vi blanc jove, el millor vi blanc envellit, el millor rosat, el millor vi negre jove, el millor vi negre envellit, el millor vi brisat, el millor vi dolç i el millor vi blanc fora de DO. A l’Instagram @arrelsdelvi podeu consultar tots els premiats i finalistes. Quan se celebra la fira, els vins guanyadors són, sens dubte, els més buscats pel públic: tothom els vol tastar i és l’ocasió ideal per fer-ho.

En aquesta edició de la fira Arrels del Vi, es premiava el millor vi blanc jove, el millor vi blanc envellit, el millor rosat, el millor vi negre jove, el millor vi negre envellit, el millor vi brisat, el millor vi dolç i el millor vi blanc fora de DO

Fira Arrels de Vi, Laura Serrano / Foto: Raquel Sánchez
El creador i organitzador de la fira, Dominic Abernethy / Foto: Raquel Sánchez

Com funciona aquest esdeveniment? Tal com ens explicava el seu creador i organitzador, Dominic Abernethy, quan el vam entrevistar en exclusiva a La Gourmeteria, Arrels del Vi és una fira professional oberta al públic en general. Això vol dir que els assistents paguen una entrada —aquest any, 28 € per dia— i tenen dret a una copa Riedel d’alta qualitat i accés a tastar tots els vins de la fira: en aquesta edició hi havia una trentena de cellers expositors i més de 200 vins per descobrir.

També s’hi troben parades d’artesania i on degustar les famosíssimes Anxoves de l’Escala. Tant dissabte com diumenge es van realitzar dues classes magistrals de diferents temàtiques del vi i, amb l’entrada, també es pot visitar amb guia el Museu d’Arqueologia de Catalunya—Empúries. Els menors també hi tenen cabuda amb l’espai Arrel Kids, on es poden entretenir amb diferents tallers pensats especialment per a ells. La música acompanya certs moments del dia, per acabar d’amenitzar i fer encara més rodona aquesta organització tan acurada i excepcional.


Insistia molt en Dominic que, la celebració d’Arrels del Vi, no seria possible sense tota una sèrie de sinergies i col·laboracions: òbviament la Tess Oriol i en Carlos Krauel de TOCK Projects, coorganitzadors de la fira; també els productors que, any rere any, no se la volen perdre, com també aquest públic fidel que comentàvem al principi de l’article —més de 3.000 persones s’hi han reunit aquesta vegada. En últim lloc, considera imprescindible tota l’ajuda i suport rebut per part de l’Ajuntament de l’Escala i la DO Empordà.

Acabo donant les gràcies a en Dominic, aquest enamorat de Sant Martí d’Empúries, per haver decidit fa 17 anys donar visibilitat al territori empordanès i als vins que hi neixen. En Josep Roca va dir en un tast, fa poques setmanes, que a l’Empordà s’estan elaborant ara mateix els millors vins de la seva història, així que ja sabeu: si us heu quedat amb ganes de confirmar-ho i viure-ho en primera persona, guardeu dates en el vostre calendari, que l’edició del 2026 segur vindrà carregada de noves sorpreses i millors vins.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!