El vi forma part, juntament amb l'amor, de les delícies de la vida. El vi que es comparteix en una taula per a dos moltes vegades es converteix en el teu preferit, no pel gust del vi, si no pel dels llavis que l'acompanyen. Qui no ha descobert en la seva primera cita (encara que el vi fos un lambrusco) la passió que hi ha darrere del vi? El vi i l'amor: un maridatge històric ple de plaers sensuals.

 

Dionís era déu de l'embriaguesa divina i l'amor més encès. Les seves més famoses conquestes són Ariadna i la deessa de l'amor profà, Afrodita, Venus. Jugar a l'amor quan un està ebri és una usança gairebé tan antiga com el mateix vi. A la Grècia Magna es bebien tantes copes de vi com lletres formaven el nom de l'estimada. Així, el banquet grec que al principi utilitzava el vi per filosofar, se sexualitzava.

Ovidi va anticipar el ritual que es desenvoluparia a les bacanals romanes amb la seva sentència: "amb amor, el vi és foc". Al contrari, a l'Antic Testament, la vinya és símbol de fertilitat i també de reproducció humana. Lot és emborratxat per les seves filles per copular amb ell, perquè aquestes no volen que s'extingeixi l'espècie. En general, en la tradició judeocristiana, el vi és vist de manera positiva com a creador d'unions. Però en aquest capítol de Lot i de les seves filles, demostra com el most fermentat begut amb desmesura porta a cometre actes impurs.

El vi que es comparteix per a dos moltes vegades es converteix en el teu preferit, no pel gust del vi, si no pel dels llavis que l'acompanyen

Prosseguint en la història de l'erotisme del vi, la poesia persa en boca d'Omar Khayâm implica l'hedonisme de beure i d'estimar. La mística sofí recollirà aquesta tradició per arribar a la divinitat, perpetuant la imatge del vi com a potenciador de l'amor. A l'Edat Mitjana, l'Arxipreste d'Hita, amb El llibre del Bon Amor, ens explica com Venus i Dionís són inseparables companys.

Giacomo Casanova, a Histoire de ma vie, escull a tall de maridatge els millors vins per conquerir les dones. El vi està íntimament lligat a l'imaginari del plaer al segle XVIII, i a partir d'això es defineix el rol social que té en l'actualitat. Pensa en la publicitat, com els anuncis d'alcohols sempre al·ludeixen al mite primigeni de Dionís, on la nit, el vi i la música apropen les dones i els homes. Una cita amb un bon vi dona peu a parlar d'amor, i potser a prendre'n una última copa, encara que aquesta ja serà en un altre àmbit. El vi que t'apropa a l'amor i ens obliga a compartir una ampolla plena de sentiments.

El vi està íntimament lligat a l'imaginari del plaer al segle XVIII, i a partir d'això es defineix el rol social que té en l'actualitat

Però, quins vins pots prendre quan et fa mal el cor? Potser un vi dolç i alcohòlic, que ens suavitzi, que acariciï el paladar, que t'acompanyi en la solitud. Hi ha gent que és addicta a l'amor, com hi ha gent alcohòlica. Prendre vi per ofegar les penes d'un cor trencat no és la solució; compartir penes, alegries i ampolles amb el teu amics sí ho és.