Sé que aquesta pregunta te la fas pensant que el bon vi és com el Sant Greal, que el prens i et transforma, però això només passa a la pel·lícula d'Indiana Jones. El que demanem a un bon vi és:

 

  1. Equilibri: és quan el vi té un pacte amb l'acidesa, el volum en boca, les seves notes olfactives i retronasals tenen una harmonia i ritme que fan que beure'l sigui una delícia.
  2. Pes de la fruita en boca: el millor vi es fa a partir de la millor matèria primera i en boca es nota la seva presència, el pes de la fruita i l'estil d'una bona elaboració.
  3. Complexitat: la intensitat no està disputada amb la complexitat, però demanem que les aromes del vi es despleguin i que tinguin molts descriptors per analitzar el seu buquet.
  4. Longitud (postgust): els vins que passen per boca i es recorden gràcies a la intensitat de les seves aromes retronasals. En teoria es mesura en caudalies (una caudalia és igual a un segon). No obstant això, qui es posa a comptar? Un bon vi sempre es recorda pel bon moment que t'ha fet passar!
  5. Caràcter: no tenir la sensació que aquest vi ja l'has tastat. Els bons vins tenen personalitat pròpia i ritme, una copa porta a l'altra.

I la "prova del cotó fluix" en un vi és que el bon vi sempre s'acaba i fins i tot es demana la segona ampolla!