El raïm Picapoll és una varietat autòctona de Catalunya que ha guanyat reconeixement per la seva singularitat i qualitat enològica. Originària de la regió vinícola del Pla del Bages, aquest raïm blanc ha captivat enòlegs i amants del vi per igual amb el seu caràcter fresc i vibrant. Aquesta setmana, la sommelier d'El Celler de La Gourmeteria, Carla Viladric, ens explica la història de la Picapoll i els seus millors tres vins per tenir a taula.


La varietat Picapoll: sabor picant i especiat

Els raïms de raïm Picapoll són petits i compactes, amb baies de mida mitjana i pell gruixuda. El seu nom, Picapoll, fa referència a la seva característica més distintiva: el seu sabor lleugerament picant i especiat. Aquesta qualitat única aporta una dimensió addicional als vins elaborats amb aquesta varietat, afegint-hi un toc de complexitat i personalitat. Pel que fa al perfil aromàtic, el raïm Picapoll exhibeix notes fresques i florals, amb matisos cítrics i herbacis que reflecteixen el seu origen mediterrani. A la boca, ofereix una acidesa refrescant i equilibrada, juntament amb una textura suau i sedosa que la fa ideal per a l'elaboració de vins blancs frescos i expressius.

Els viticultors catalans han sabut aprofitar el potencial del raïm Picapoll, experimentant amb diferents tècniques de vinificació per ressaltar-ne les qualitats úniques. Des de vins blancs joves i afruitats fins a vins de guarda més complexos i estructurats, la versatilitat d'aquesta varietat permet una àmplia gamma d'estils i expressions enològiques.

A més del seu ús en l'elaboració de vins monovarietals, el raïm Picapoll també s'utilitza en assemblatges amb altres varietats locals com la xarel·lo o la macabeu, aportant-ne el caràcter distintiu i contribuint a la diversitat del panorama vinícola català. El raïm Picapoll representa una part essencial del patrimoni vitivinícola de Catalunya, destacant-ne per la singularitat, versatilitat i capacitat per produir vins de qualitat que reflecteixen fidelment el caràcter únic de la regió.

Els millors vins de la Picapoll

Abadal de Picapoll

El primer vi 100% picapoll a arribar al mercat, és una aposta clara del compromís cap a la identitat del Bages a través de la recuperació d'aquesta varietat local.

Pic de Solergibert

Pic de Solergibert és la versió renovada i millorada del picapoll. Neix a la vinya de la Tapiada, on hi practiquen una molt cuidada viticultura per aconseguir poc raïm de màxima qualitat. Aquest raïm és transportat en 2 minuts al celler on han après a vinificar de manera elegant i exclusiva el seu picapoll. "A casa diem que aquest picapoll és la màxima expressió del nostre expressionisme", revelen.

Bernat Blanc de Picapolls

100% autòcton. Molt especial i únic, ja que està elaborat a partir de picapoll blanc i picapoll negre vinificat com a blanc. Denoten el carisma i el rigorós clima del celler Oller del Mas.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!