El vi taronja, també denominat orange wine, vi ambre o brisat és un vi blanc el most del qual fermenta directament amb les peles del raïm. Torna a ser una d'aquestes pràctiques ancestrals, es remunta a fa 8.000 anys a Geòrgia. És un retorn als orígens de l'elaboració de vi blanc que es feien abans però amb el coneixement enològic d'ara.

 

No té res a veure amb el vi taronja del Comtat de Huelva aromatitzat amb closca de taronja. Ara mateix els millors exemplars els trobaràs a Eslovènia, Itàlia, Àustria o Espanya. Precisament la maceració amb les peles també el protegeix de l'oxidació donant vins blancs més longeus i densos. Notes de tast que podem trobar, grosso modo, són la pell de mandarina, les espècies i la fruita seca fins a tons salins.

Aquest vi per exemple ens regala la frescor del trio del seu terroir sauló, juntament amb la varietat pansa rosada i el mar Mediterrani. Realitza la fermentació espontània en contacte amb les pells en àmfora i té 12.2%. És un vi ecològic, natural i taronja firmat per la família Pujol-Busquets! Així que a la pregunta de si el vol negre, rosat o blanc se li ha d'afegir, aquest 2022, taronja!