Avui vull explicar-te dos descobriments que he tingut de vins blancs que sí o sí has de tastar aquest estiu. I no són precisament ni florals, ni afruitats, ni dolços, ni lleugers ni arxiconeguts.

Can Bas d'Origen P3 Xarel·lo

Primer de tot i per combinar amb aquests menjars lleugers però molt gustosos comencem per un monocvarietal del raïm insigne de la DO Penedès. No té sulfits i es diu Can Bas Xarel·lo. Té una doble metodologia de criança en fusta i àmfora de ceràmica. Fliparàs amb el seu volum en boca! Un vi blanc molt llarg, molt interessant, gairebé podríem dir enigmàtic. Doncs els vins blancs s'han adaptat als nous temps i al gust del mercat. Les criances ja no són només amb bota i tenen una gran densitat al paladar. Realment són vins que perden l'exotisme de la fruita (més tropical i cítrica) per aportar notes a espècies i vainilla a la seva fragància.

Celler Vall Llach Porrera Vi de Vila Blanc

Ara et porto a Porrera, al cor de la denominació qualificada Priorat. Una saborosíssima garnatxa blanca amb cinc mesos de criança. Una DO molt reconeguda i prestigiosa com són Rioja, Priorat o Somontano que en pensar en aquestes zones les associem directament a vins negres. I en elles s'elaboren diferents colors i tipus de vins. Els vins blancs d'aquestes denominacions d'origen amb terres com la licorella, que sempre relacionem amb varietats com el carinyena o la garnatxa creixen amb certa ànima de vins negres. I per als enamorats dels vins negres, poden tenir com a amants aquests saborosos, corpulents i atractius blancs.

Deures d'estiu

Perquè l'estiu no passi com una cosa fugaç si no amb la intensitat que et mereix recorda't de demanar i/o comprar blancs amb cos: de varietats amb bona maduració (chardonnay, garnatxa), alcohòlics, amb criança amb lligues (el battonage francès que és remoure'l amb un pal) i pas per fusta llarg. Tenen unes aromes tan complexes, color evolucionat i són molt versàtils per combinar amb un estiu inoblidable.