A la part més alta de Cabrera de Mar hi ha un restaurant de cuina tradicional que s’ubica en un espai únic. Es tracta d’una masia catalana del segle XV que és tot el que podries esperar d’un restaurant de tota la vida: una casa de pedra decorada amb eines de camp antigues, tovalles de paper a les taules de la terrassa i un menú del dia ple de plats tradicionals fets amb productes del seu propi hort.
Cals Frares: un espai únic a la part més alta de Cabrera de Mar
Enfilant el camí de Santa Elena, arribem a un petit pàrquing just davant d’un arc de pedra que dona la benvinguda al mas. A mà dreta ens queda la masia, un edifici de pedra imponent, i un petit porxo amb algunes eines del camp. Davant la casa, hi ha una desena de taules que ocupen una terrassa tranquil·la amb gallines que passegen per l’espai. Si entrem a dins, el primer que trobem són unes quantes taules al rebedor, la barra al mig i l’accés a la cuina a mà esquerra. Si seguim més endins, darrere la barra trobarem l’accés al menjador principal, un espai ampli amb les parets de pedra, sostres alts, mobles de fusta i un munt de records en format d’eines antigues i fotografies d’antany.
L’oferta de Cals Frares és clara i senzilla; cada dia ofereixen un menú en funció dels productes dels quals disposen. La carta del dia porta la data impresa a la part superior i permet escollir un primer, un segon (amb opció de brasa), unes postres, pa i beguda per 19 €, que només es poden pagar en efectiu. El menú de Cals Frares és variat, de temporada i abundant. Les racions són copioses i gustoses; es nota la qualitat del producte casolà, però sense les pretensions dels restaurants gurmet que en fan bandera. A més, el servei és ràpid, eficient i molt amable.
El menú de Cals Frares és variat, de temporada i abundant; de segon, la brasa és l’estrella de la casa. Els peus de porc són una opció excel·lent
De primer, el plat de canelons o el trinxat amb botifarra del perol i ou ferrat són opcions delicioses. Amb tres canelons grans al plat, una bona dosi de beixamel i un ou ferrat ben sucós sobre el trinxat amb botifarra, queda clar que a Cals Frares saben com fer salivar els clients. De segon, la brasa és l’estrella de la casa. Els peus de porc són una opció excel·lent. És habitual servir-los guisats o amb alguna salsa, però són pocs els llocs que els cuinin a la brasa sense cap altre ingredient. Per fer-los al foc, els peus han de ser bons; i els d’aquí són tan melosos que es desfan a la boca.
Pel que fa a les postres, n’hi ha força, algunes de casolanes i d’altres que no. Una de les més bones és la poma al forn amb crema catalana, una recepta tradicional com cap altra que gairebé ja no es troba a les cartes dels restaurants.