Em fascina quan un restaurant té un tret característic (positiu) que em desperta curiositat. "Ho hauran fet expressament?", o bé, "Per què hauran decidit fer això i qui ha pres la decisió?". Tot això em va sobrevolar pel cap quan vaig aterrar al restaurant Saona, de Barcelona. En concret, el motiu que em va despertar l'interès va ser l'exageradíssima petita alçada de les cadires i les taules.

El restaurant Saona: una alçada exuberant

No soc cap jugador de bàsquet ni pretenc exagerar res. Sí que m'he trobat en més d'una ocasió amb el fet incòmode de tenir la taula massa baixa i, per tant, allunyada, o bé que les cames em quedin massa arronsades perquè la cadira toca molt a prop del terra. Però el que vaig experimentar al restaurant Saona va ser el zenit de l'exageració dels nans.

Saona sant cugat
Imatge interior del restaurant Saona / Foto: Saona

Un restaurant molt ben decorat, amb unes cadires elegants molt ben conjuntades amb unes làmpades de llum càlida, atorguen una màgia molt tendre al restaurant barceloní més baix de Catalunya. L'espai és ample, acollidor, tranquil i disposa d'un servei atent i força correcte, a més d'una carta amb una varietat molt àmplia de plats i uns preus realment competitius.

Un engranatge baix, però efectiu

Saona és una cadena de restaurants repartits pel territori català: tres a Barcelona i un a Sant Cugat del Vallès, Badalona i Sabadell. En total, sis establiments que fan gala d'aquest engranatge baix, però efectiu que tant els està funcionant. La clau? Oferir uns plats elegants i sofisticats, amb força varietat per escollir, i que el preu sigui molt assequible. El resultat és excel·lent, ja que aquest 2023 estan de celebració amb el 10è aniversari de la cadena de restauració. Una commemoració, però, més reduïda a Barcelona, on van aterrar el juny de 2021, a l'emblemàtic carrer d'Aribau i, posteriorment, ampliant els seus locals a la ciutat comtal i altres ciutats catalanes. Ara bé, van néixer a València el 2013 i, més endavant, van ampliar el negoci a Madrid.

A les seves propostes decoratives, de profunda influència mediterrània, destaquen els materials de primera qualitat transformats en elements decoratius captivadors i dissenys exclusius de Saona que configuren un entorn acollidor, proper i càlid. A Saona volen assegurar-se que hi surts més feliç encara de com hi entres. Per això, ambienten cada restaurant al detall, cuidant cada centímetre, cada material i cada element decoratiu, aconseguint que l'experiència sigui més rodona i única, i que cada dinar o sopar sigui un autèntic viatge evocador.

Infinitat de cartes i menús degustació

La carta de migdia de dilluns a divendres, la de migdia de cap de setmana, les nits de diumenge a dimecres i les nits de dijous a dissabte. Aquestes són les quatre cartes principals que tenen. Inclouen un entrant, un plat principal i postres, per un total d'11,95 € o 12,95 €, segons el dia. A més, ofereixen un menú de grup per als migdies i a les nits, així com menú infantil pels caps de setmana i un altre de dilluns a divendres. I, per acabar, quatre menús degustació on el preu s'enfila una mica més, però no sobrepassa els 20 €.

Però quins plats pots trobar a la carta? Fem una repassada a alguns dels productes estrella que Saona proporciona. Coquetes de tataki de tonyina sobre alvocat i maionesa de wasabi, usuzukuri d'orada marinada en salsa ponzu i tartufata o un mini hot dog de llonganissa, ou i patates en pa brioix. Aquests són alguns dels entrants que ofereix la casa. Pel que fa als plats principals, ressalta l'arròs melós de llamàntol, el fals risotto, el costellam ibèric o la ploma ibèrica amb patates al pobre i reducció de Pedro Ximénez, entre molts d'altres.