El cap de setmana és moment de relaxar-se i desconnectar de la feina, els estudis i oblidar, durant unes hores, la rutina setmanal. Són dos dies per fer altres plans, sortir de casa o, una altra opció molt vàlida, quedar-se al sofà abraçant la manta i mirant sèries i pel·lícules. Els dissabtes i diumenges, però, també resulten ser una oportunitat excel·lent per descobrir aquells restaurants que ens criden més l'atenció, però que entre setmana és impossible visitar-los per la falta de temps. Perquè no hagis de perdre temps pensant on anar, des de La Gourmeteria et recomanem 4 restaurants per tastar durant el cap de setmana i gaudir de magnífics plats i indrets.

4 restaurants a la Catalunya Central que has de conèixer

Trenquem el tòpic que molts barcelonins tancats de ment i de coneixement pensen sobre Osona, el Moianès, el Lluçanès, el Bages i les comarques limítrofes que conformen l'esplèndida Catalunya Central. Amb l'origen i potencialitat d'agricultura i ramaderia, és a dir, camps, granges, pagesos i un bestiar excel·lent, això deriva en restaurants de primer nivell amb plats espectaculars.

Mas Monells: un mirador verd gastronòmic impressionant

Era al lloc adequat, en el moment adequat. Primavera i bon temps, temperatura agradable, i un enclavament natural preciós i idíl·lic. Només veure'l des de fora, el restaurant Mas Monells ja et xiuxiueja a cau d'orella que l'experiència serà inoblidable. Amb les parets de pedra rústica, les taules de pícnic, barrils de cervesa, llums càlides d'exterior i uns arbres primaverals ben florits, tot plegat un quadre pintoresc i culinari, acompanyat d'un toc tendre i familiar. El restaurant Mas Monells, situat a Sant Bartomeu del Grau, ofereix fins a tres opcions per escollir només seure a taula: el menú degustació, el menú festiu o els plats de la carta. Escullis el que escullis, això sí, un entrant i una copa de cava gratis. Un dels molts detalls del restaurant amb el client. Tots els plats són fets amb productes de temporada i de proximitat.

Hostal Grau: un esmorzar de forquilla top al Moianès

“Gas a l'esmorzar”, diuen. La raó és que la seva especialitat són els esmorzars de forquilla, les carns a la brasa i els guisats. Oberts des del 1967, parlem del Restaurant Hostal Grau, regentat per en Pere i la Neus, segona generació i en Guillem, el seu fill, i tercera que assegura la continuïtat per molts anys d'aquest restaurant. Situats al poble de l'Estany, a la comarca del Moianès, fa més de mig segle que elaboren una cuina catalana, tradicional i moderna a la vegada. Alguns dels plats que s'hi poden tastar són uns embotits artesans de la casa per escalfar motors i arrencar l'àpat amb força. Continua amb la clàssica i deliciosa cua de bou, el contundent i impressionant Tomahawk de vedella 3 kg. Per acabar, unes postres irresistibles com és el pijama artesà.

VIA Restaurant: rebentar de talent els rànquings culinaris més prestigiosos

Emblemàtica, històrica, artística. Són els adjectius que envolten i descriuen millor la Casa Fontcuberta, l'espai on s'ubiquen les tres sales i la cuina del VIA Restaurant. Construïda en diferents èpoques, amb restes romàniques, gòtiques i barroques, forma part del patrimoni arquitectònic de Vic. L'element més destacable són les pintures originals palplantades a les parets del menjador, atribuïdes a Francesc Pla «El Vigatà» (1770) que meravellen les vistes dels comensals del restaurant.

Interior del VIA Restaurant a Vic / Foto: Cedida
L'interior del VIA Restaurant a Vic / Foto: Cedida

Les pintures de Francesc Pla «El Vigatà» ocupen la grandiositat de la sala principal del restaurant i d'una segona contigua, mentre que hi ha una tercera amb una taula gran per a trobades grupals privades. En total, un sol torn que pot arribar a cobrir uns 40 coberts alhora. I, abans d'endinsar-me en la carta, menció especial per la mestria del xef, cap de cuina i propietari del VIA Restaurant, en Nicolau Roger, que ha creat un espai que s'alça en el número u de la ciutat de Vic i que, en tan sols 24 mesos de vida, s'ha endinsat en les guies gastronòmiques més importants de l'Estat, com són la Guia Michelin Espanya, la Guia Macarfi o la Soles Guia Repsol.

Can Ladis: la marisqueria més destacada de la Catalunya Central

L’aventura de la marisqueria Can Ladis comença el 1988, quan Ladislao Velasco i la seva dona, Teresa Noguera, decideixen convertir la passió pel peix de la Teresa, que era la peixatera del poble, en un negoci. Així neix un petit bar al teatre de Sant Fruitós del Bages que ràpidament es transforma en una marisqueria de referència. Anys més tard, es traslladen a l’actual ubicació, a peu de carretera, i no han deixat de guanyar adeptes des d’aleshores.

La marisqueria Can Ladis / Foto: Top Catalan Restaurants
La marisqueria Can Ladis / Foto: Top Catalan Restaurants

A ressenyar la meravellosa tonyina vermella amb guacamole o els infal·libles i clàssics percebes. No podem passar per alt la vieira gratinada, una delícia visual que es trasllada al paladar sense perdre ni una mica de qualitat. La bateria de marisc i peixos no s'acaba aquí. Les escopinyes i el gall de Sant Pere de Can Ladis s'han de tastar tant sí com no, juntament amb el duet de gambes més espaterrant de la zona: la gamba vermella a l'allet i les gambes de Roses amb arròs. Impressionant el nivell de cadascun dels plats i com no abaixen la guàrdia en cap moment!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!