El cap de setmana és moment de relaxar-se i desconnectar de la feina, els estudis i oblidar, durant unes hores, la rutina setmanal. Són dos dies per fer altres plans, sortir de casa o, una altra opció molt vàlida, quedar-se al sofà abraçant la manta i mirant sèries i pel·lícules. Els dissabtes i diumenges, però, també resulten ser una oportunitat excel·lent per descobrir aquells restaurants que ens criden més l'atenció, però que entre setmana és impossible visitar-los per la falta de temps. Perquè no hagis de perdre temps pensant on anar, des de La Gourmeteria et recomanem 4 restaurants per tastar durant el cap de setmana i gaudir de magnífics plats i indrets.

4 restaurants de carretera que són perfectes per a aquest pont de juny

Aquest divendres 6 de juny arrenca un cap de setmana llarg. La festivitat del 9 de juny, la segona Pasqua, es converteix en un al·licient temptador per marxar fora de casa aquests dies i desconnectar envoltat de natura o de les onades del mar. Sigui quina sigui la decisió, el que és evident és que les carreteres s'ompliran de cotxes en una operació sortida necessària per a molts per recarregar bateries. Per aquesta raó, i per fer més amè el trajecte de quilòmetres amunt i avall, recomanem 4 restaurants de carretera sensacionals per fer un bon menú de cuina catalana.

Coll Formic: excel·lent cuina catalana als peus del Matagalls

Als peus del Matagalls, enmig de muntanyes verdes i una carretera de corbes, trobem el restaurant Coll Formic. L'establiment va obrir el 1986 amb en Joan i la Maria, primera generació del negoci, que van impulsar-lo com a bar. Més endavant s'hi afegeix l'Anna Ramírez, la segona generació al capdavant, reafirmant l'aposta pels esmorzars de forquilla i els dinars de carn a la brasa. Són set treballadors, m'explica, i treballen amb harmonia i de manera coordinada per donar menjar a motoristes, ciclistes i excursionistes, que són a grans trets el tipus de comensal que hi aterra.

Restaurant de carretera Coll Formic macarrons / Foto: Jordi Tubella
Macarrons imperdibles de Coll Formic / Foto: Jordi Tubella

Dilluns i dimarts tenen tancat, però de dimecres a divendres ofereixen un menú de migdia de 15 € espectacular. Als caps de setmana l'única opció és remenar entre la suculenta oferta de la carta i els plats de temporada. D'aquest darrer bloc el que m'hi trobo són les carxofes al forn, la crema de bolets o de carabassa, els espàrrecs verds a la graella, la sopa de ceba o farigola i els cigrons amb cansalada. Pel que fa als segons, el conill a l'allet, les mandonguilles amb sípia, el pollastre rostit amb prunes o el senglar estofat. És impossible escollir-ne només un de cada!

Cal Travé: cuina brillant a la Conca de Barberà

Solivella és un petit poble de la Conca de Barberà al bell mig de la carretera que va cap a Andorra. Un municipi més de la vintena de la comarca, si no fos perquè té el millor restaurant de cuina tradicional de la zona. Un espai de culte a la bona carn que converteix el poble en parada obligatòria pels amants de la cuina de sempre. A dins, un petit rebedor i una solemne barra a mà dreta et donen la benvinguda a un espai que respira tradició. La sala, amb una quinzena de taules parades amb tovalles blanques, està decorada amb diferents objectes que criden l’atenció, com un conjunt d’instruments musicals o una petita col·lecció de rellotges de cucut. Al fons, una imponent brasa guarda una cantonada en què es cuinen les delicioses carns del restaurant, i una gran porta de vidre guarda les ampolles de vi del celler.

Can Panyella: un temple gelidenc de tradició local

Gelida és terra, sang i família per a mi i, per aquesta raó, us vull portar als afores d'aquest petit poble de l'Alt Penedès, entre parets empedrades i aroma a història, on s'alça un restaurant que no és només un lloc per menjar, sinó un tros de la tradició local on menjar-hi molt bé. Es tracta del restaurant Can Panyella, un racó de pedra, que s'erigeix en la seva façana rústica i acollidora, és molt més que un simple establiment gastronòmic: és un punt de trobada per a famílies, amics i veïns, on les converses flueixen com el vi de la terra. L'hotel i restaurant Can Panyella està situat a Gelida, a l'entrada del poble, a tocar de l'autopista AP-7, a només 200 metres, amb les olors de benzina camuflant-se amb les de brasa entre el xivarri del bon beure i parlar d'un entaulat popular.

Cal Carreter: brutal menú de migdia a Osona

Som al cotxe camí a Rupit i Pruit i ens topem amb el restaurant Cal Carreter, una braseria de carretera on fem parada abans de reprendre la marxa. La decisió, tanmateix, és tan encertada com benevolent. Obrim les portes d'aquest bonic establiment de pedra, amb una barra a l'entrada i taules de fusta disposades en un sol de menjador de dues plantes molt acollidor. La sensació és de conhort, aquell flaire d'endinsar-se a la cuina de l'àvia i entaular-se amb el somriure gastronòmic d'aquell qui està a punt d'endrapar-se un excel·lent menú de migdia.

Restaurant Cal Carreter a Cantonigròs / Foto: Jordi Tubella
Els canelons de la iaia de Cal Carreter / Foto: Jordi Tubella

Atemorits per trobar-nos amb una clatellada econòmica que no havíem previst, ja que les nostres carmanyoles esperaven al cotxe, el que tenim davant dels nostres ulls és un increïble, convincent i enèrgic menú de migdia farcits de plats tradicionals de la cuina catalana i d'aquells fogons de les nostres àvies que tots hem tastat al llarg de la nostra infància.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!