Quan avui en dia parlem de fusionar tradició i tendències en temes gastronòmics, sovint caiem en tòpics i algunes “innovacions” recorden, a l’hora de la veritat, a la dita “no em donis gat per llebre”. Evidentment, hi ha ingredients i tècniques que tot ho canvien en mans de bons xefs, però, sovint, i més per Festes, cal respectar les receptes d’abans i, si de cas, afegir-hi petits tocs que facin els plats més atractius sense que perdin per això ni mica de la seva magnífica essència. La fusió, millor per a altres dies. És per tot això que s’agraeixen immensament propostes de qualitat com les de Can Balcells, ubicat a l’hotel Arrey d’Alella, elaborades, a més, amb productes de proximitat. Aquest restaurant ens tempta enguany amb cinc menús (Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any, Any Nou i Reis), perquè si bé a tots ens agrada passar temps a casa, també toca descansar dels fogons i anar a gaudir d’un bon àpat en un entorn meravellós.

IMG 6988
Canelons d'ensomni / Foto: Can Balcells

Plats exquisits que van des de la popular sopa d’escudella amb galets farcits de pilota (un invent que sovint em plantejo com no era popular quan jo era petita), al pollastre especiat amb orellanes i panses, els canelons amb beixamel trufada i el suquet de rap amb gambeta vermella. Com entrant, res millor que el pop a la gallega amb patata i oli de pimentó, les zamburiñas a la brasa i, com no podria ser d’altra manera, un pernil ibèric de vici. I aquestes són només algunes de les llepolies que tastareu. Per acabar la proposta, a l’hora de les postres ens ofereixen una torrija caramel·litzada amb gelat de canyella, pastís de formatge amb melmelada de fruits vermells i pels qui realment estimen l’esperit nadalenc de tota la vida, neules cruixents i un assortiment de torrons per llepar-se’n els dits.

41570
Zamburiñas a la brasa per Nadal i en arròs la resta de l'any / Foto: Can Balcells

Pels més petits

Sovint els menuts de la casa es troben que, si no estan avesats encara a menjar marisc o no els agraden els sabors intensos, tenen poques opcions. És per això que Can Balcells compta amb un menú especial per a ells amb croquetes de rostit, calamars a l’andalusa i, això sí, sopa d’escudella, entre altres platets. I no ho neguem, poques vegades diran no a un bon filet de vedella amb patates fregides.

DSC01838
L'excel·lent bodega del restaurant / Foto: Can Balcells

Pirotècnia per Cap d'Any

El menú més especial és tradicionalment el de Cap d’Any i així ho demostra aquest establiment. Ha arribat el moment de dir sí a la veritable fusió. Res de mitges tintes a preus exorbitants. Aquí gaudirem de girs en plats ben estudiats i executats amb mestria. Comenceu a salivar: ostra en escabetx japonès; algues i brots salins; all blanc de coco i coriandre; anguila fumada i ous de truita; consomé de tonyina fumat; escopinyes, bolets xiitake i hortalisses d’hivern; ravioli de vedella blanca amb crema de ceps, meunière de pinyols i crumble de parmesà; i peix de llotja rostit. I tot això amb postres abracadabrants i les millors anyades d’una excel·lent bodega. Bon Nadal!