Que Barcelona és una extensió d'Itàlia, ja no ho dubta ningú. Actualment, l'11% dels estrangers residents a la nostra ciutat provenen del país de la bota i la gastronomia italiana la tenim tan assimilada com a pròpia que, per a molts barcelonins, és sinònim de menjar de confort. Qui no es premia un dia feixuc amb un bon plat de pasta? L'italianisme és una constant i s'estén més enllà de la gastronomia, i la seva cultura es comprèn com a globalitat.

Itàlia no només ha aportat al món la pasta, sinó també referents culturals que han sigut cabdals per a la seva evolució, com Galileo Galilei, exponent de l'humanisme renaixentista gràcies a la seva faceta de científic i artista. Nascut a Pisa el 1564, fou un curiós incansable que buscà les connexions del coneixement global, unint la ciència i l'art com abans ningú ho havia intentat. Frase seva és aquella que assegura que l'art i la ciència han de col·laborar en paral·lel per assolir la perfecció.

IMG 1204
Gastrobar Galileo / Foto: Marta Garreta

Baixant-ho al terreny del bon menjar i el bon beure, que és el que ens ocupa, és possible materialitzar-ho en un interessantíssim projecte gastronòmic que s'inspira, precisament, en aquesta màxima de Galileu. N'agafa el nom, Galileo, i proposa descobrir totes les facetes de la gastronomia unint la creativitat amb la recerca, tant en el terreny líquid com en el sòlid.

Aquest gastrobar compta amb una carta de plats i begudes que, sovint, s'inspiren en l'univers de Galileu per a connectar-se entre si. Així com buscar l'experiència per al client és una màxima en la restauració actual, a Galileo també es cerca sumar-li el concepte per fer créixer el factor sorpresa. Còctels que encapsulen fum en una bombolla que, en esclatar, allibera un aroma que arrodoneix el tast o plats com les figues macerades en cava i festucs, que aporten un toc cruixent i una mescla única de sabor, en poden ser exemples.

Còctels amb una bombolla que, en esclatar, allibera un aroma que arrodoneix el tast

Firmant aquest projecte trobem vells coneguts de l'escena gastronòmica de Barcelona i italians establerts a Barcelona, per descomptat: en Giacomo Gianotti, fundador de Paradiso, una cocteleria reconeguda amb la primera posició del rànquing del The World's 50 Best Bars de 2022; Gabriele Milani, el xef executiu del Monument Hotel i propietari d'Algrano, una trattoria especialitzada en pasta; en Giovanni Pepe, propietari del restaurant italià Gravin; i l'Andrea Civettini, campió mundial el 2018 del The Vero Bartender. Una constel·lació de quatre personalitats que han decidit oferir una proposta gastronòmica única i exclusiva, inspirats en la persona, l'obra i els descobriments del genial humanista del Renaixement.

Com s'uneixen, a Galileo, la gastronomia líquida i la sòlida? La tasca prèvia d'investigació per trobar els punts de connexió i l'encaix amb la figura de Galileu fou llarga, d'uns 8 mesos. Pel que fa a la cocteleria, el procés implicà identificar les fites més importants del personatge i entendre com es podien materialitzar en un còctel que rendís homenatge visual i alhora palatal. A aquesta troballa se li sumà una tasca de maridatge on, sota les premisses d'artesania i sabors del producte local, s'articulessin plats que arrodonissin el còctel.

IMG 1264
Gastrobar Galileo / Marta Garreta

Fins aquí, una complexitat que es desvesteix de fum i es mostra de manera més senzilla i plaent tan bon punt se sopa a Galileo. Les peces encaixen i l'experiència és divertida, perquè el factor visual i la sorpresa no manquen en cap còctel ni plat que conforma el menú degustació maridat, altament recomanable. En aquest viatge guiat per l'Andrea i per l'equip de sala, cada còctel i cada recepta cobra sentit. Si se suma a l'equació un local decorat amb confort i gust i una il·luminació que convida a fer volar la imaginació, es comprèn que Galileo és un projecte ambiciós de llarg recorregut i fet amb coherència. Potser Barcelona no està preparada per a tal nivell de delicadesa, però la seva existència ens fa desitjar que aquest projecte aviat sigui pioner d'una gastronomia que busqui més enllà de l'hedonisme i connecti, com va connectar Galileu, la cultura de la creació i del gaudi.