El seu nom és clar i tota una declaració d'intencions. Així que a mi no me'n queda cap altra que fer el mateix: anar al gra. Aquest petit bistró, que dona vida al barri de Sant Antoni, s'ha convertit en un dels meus restaurants preferits quant a la pasta, on resideix el secret del seu èxit. Una pasta que ells mateixos fan de forma manual a través del gra d'un blat de primera qualitat. Amb les seves mans, no només donen forma i vida a un plat de pasta que acabaré degustant jo o tu, sinó que ens transmeten la força, les arrels i la història d'un país que, a poc a poc, s'ha anat guanyant els nostres cors: Itàlia. Algrano representa aquest blat que va donar origen a tot: a la cultura gastronòmica d'un país, a un dels plats més estimats de tots els temps i a un petit bistró de Barcelona que ja s'ha fet un lloc entre nosaltres.

Bruschetta amb pebrots escalivados i salsa banya cauda / Foto: Algrano
Bruschetta amb pebrots escalivats i salsa baña cauda / Foto: Algrano

El primer pasta bistró de Barcelona

Treballem amb proveïdors directes d'Itàlia per oferir la millor qualitat als nostres clients. Bruno de Gasperi, responsable de sala d'Algrano

Entrar en aquest bistró del carrer Tamarit a Barcelona és com endinsar-te en un ristorante del Piamonte. Hi ajuda la decoració, la il·luminació i les veus italianes que donen cos i vida al lloc: "uns Raviolini ripieni di spinaci e ricotta alla salvia a la quatre", "uns altres Linguine all’uovo per a la taula dos"... Però sobretot, els plats que preparen minuciosament a la cuina, que elaboren a partir de productes originaris del Piamonte i altres zones d'Itàlia. Per això, la seva carta està esquitxada de noms que, com les veus dels cambrers i dels cuiners, ens transporten al país transalpí.

Paccheri piccanti amb nduja, salsa de tomàquet i burrata fumada / Foto: Algrano
Paccheri piccanti amb nduja, salsa de tomàquet i burrata fumada / Foto: Algrano

Algrano, al cor de tothom

Malgrat la joventut d'aquest restaurant (al novembre va complir un any), Algrano s'ha fet un lloc al cor dels seus clients. Bruno de Gasperi, responsable de sala, ens comenta que, a més dels clients ocasionals que van al bistró atrets per la promesa de menjar en un autèntic restaurant italià, compten amb una clientela fidel. Per als primers, cada dimecres ofereixen la Carbonara night!, on serveixen plats de pasta a la carbonara; els divendres la protagonista és la tòfona blanca: tots els plats del menú especial de la nit estan preparats amb aquest valuós producte. Els clients habituals, en canvi, poden escollir entre les especialitats de la carta, com els Raviolis de ossobuco o els Pappardelle cinghiale amb ragoût de senglar i formatge Pecorino, i les novetats que incorporen cada temporada.

L'èxit d'Algrano resideix en la pasta / Foto: Algrano
L'èxit d'Algrano rau en la pasta / Foto: Algrano

L'èxit d'Algrano rau en la pasta

A Algrano descobrim en què resideix l'èxit de la seva cuina: tradició, productes originals importats d'Itàlia i una pasta de gra de blat de primera qualitat que fan ells mateixos, i que els va suggerir el nom del restaurant, que juga, amb el valor polisèmic d'aquesta expressió tan nostra: parlar sense embuts i, a més, l'ingredient bàsic de la seva cuina. Ah! Se m'oblidava parlant entre tanta pasta! Us recomano acabar aquest tiberi gastronòmic amb el tiramisú de la casa, el punt final perfecte per a aquest viatge.