A la tonyina de sorra als restaurants japonesos li diuen "toro". És la part inferior i anterior de la tonyina... i es caracteritza per ser molt suau al paladar, pel seu alt contingut en greixos. D'aquelles parts que es desfan a la boca... res a veure amb el típic tall sec tonyina que tots tenim en ment. Una autèntica delícia. Avui l'he comprat a 20 euros el quilo... i l'he aprofitat per fer a la planxa, volta i volta, que us quedi crua per dins. La servirem a taula calenta on la soja l'acabarà de coure. Si sou (com jo) amants del sushi/sashimi...aquest plat us encantarà.
En qualsevol cas, si en trobeu (que no sempre hi ha) no dubteu en comprar-la. No oblideu que contra més crua la feu... més bona serà.
8 o 10 tallets de tonyina de sorra
unes gotes d'oli d'oliva
salsa de soja
llavors de sèsam
sal
Variants:
- Podeu afegir-hi wasabi a la salsa
![tonyina sorra soja pas2 tonyina sorra soja pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/78/78/tonyina-sorra-soja-pas2.jpeg)
Netegeu bé el peix. Aquestes estries que té són el secret d'aquesta peça del peix.
![tonyina sorra soja pas3 tonyina sorra soja pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/79/20/tonyina-sorra-soja-pas3.jpeg)
... als 20 segons li doneu la volta... controleu (pel tall) que no es posi la carn blanca (cuita), ha de quedar ben crua del mig... ho notareu al paladar... i molt...
![tonyina sorra soja pas4 tonyina sorra soja pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/79/62/tonyina-sorra-soja-pas4.jpeg)
Preparem el plat amb una base de salsa de soja, que pot ser dolça o salada.
![tonyina sorra soja pas5 tonyina sorra soja pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/80/04/tonyina-sorra-soja-pas5.jpeg)
Servirem la tonyina a sobre de la soja, una mica de llavors de sèsam i un polsim de sal maldon.
![tonyina sorra soja pas6 tonyina sorra soja pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/80/46/tonyina-sorra-soja-pas6.jpeg)
Per fora ha d'estar torradeta... però crua per dins.
![tonyina sorra soja pas8 tonyina sorra soja pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/80/88/tonyina-sorra-soja-pas8.jpeg)
De fet, m'he passat una mica amb la cocció. És fàcil passar-se.
![tonyina sorra soja pas10 tonyina sorra soja pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/81/30/tonyina-sorra-soja-pas10.jpeg)
Les mateixes estries del peix permeten que la soja penetri per dins... suqueu-les uns segons i....
![tonyina sorra soja pas12 tonyina sorra soja pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/81/69/tonyina-sorra-soja-pas12.jpeg)
... a gaudir.