Fa un temps vam veure com fer la "Sípia amb pèsols i mandonguilles", una plat molt tradicional i bo de gust. Avui us porto la versió més senzilla de la mateixa recepta... sense incloure les mandonguilles, que també és un plat molt tradicional. Us recomano aprofitar la temporada de pèsols frescos del Maresme per què són una autèntica del.lícia... i ja de passada... fem una mica de país, que bona falta fa.

D'altre banda, una recepta molt saludable. En aquesta ocasió, ja tenim fet el brou de peix.

Ingredients

1,5kg. sípia tallada a daus

4 tomàquets ratllats

2 cebes trinxades

2 grans d'all tallats a làmines

500gr. pèsols frescos (sense tavella)

brou de peix o aigua

oli d'oliva

sal

Per la picada:

2 llesquetes de pa fregit o torrat

un grapadet d'ametlles

Variants:

Es pot afegir una branca de canyella al sofregit

Es pot afegir la melsa de la sípia al sofregit

Es pot afegir una mica de xocolata negre a la picada

Es pot acompanyar el plat amb patates o altres verdures

Preparació
1.
sipia pesols pas1

Primer de tot, i amb tota la calma del món... haurem de pelar els pèsols.

2.
sipia pesols pas2

Quina feina més maca!... als meus fills els encanta seure a taula a pelar pèsols i faves.

3.
sipia pesols pas3

Tsch... que es poden menjar en cru, eh?... són dolços i molt bons.

4.
sipia pesols pas4

A mi també m'agrada ficar la mà dins els pèsols... sóc una mena d'Amelie.

5.
sipia pesols pas5

Vinga, anem a per la sípia. És important que guardem aquesta bosseta marró: la melsa.

6.
sipia pesols pas6

La barrejarem juntament amb el tomàquet. La sípia la netegem bé i la tallem a trossets.

7.
sipia pesols pas7

Ara, anem a preparar la picada, clau en aquest plat.

8.
sipia pesols pas8

Peleu unes quantes ametlles torrades i poseu-les en un morter.

9.
sipia pesols pas9

Torreu unes llesques de pa.

10.
sipia pesols pas10

I poseu-los al morter també.

11.
sipia pesols pas11

Piqueu-lo ben picat.

12.
sipia pesols pas12

La sípia ja la tenim apunt.

13.
sipia pesols pas13

El tomàquet ratllat amb la melsa.

14.
sipia pesols pas15

Piquem la ceba i l'all... i ja podem començar.

15.
sipia pesols pas16

En una cassoleta... amb un bon raig d'oli, daurem una mica la sípia.

16.
sipia pesols pas17

A continuació incorporem la ceba i l'all.

17.
sipia pesols pas18

Passats uns 10 minutets... afegim també el tomàquet.

18.
sipia pesols pas19

Ho deixem reduïr uns 20 minutets també, que es cogui bé la sípia.

19.
sipia pesols pas20

Ara afegirem el brou de peix, que ja tenia fet.

20.
sipia pesols pas21

Sempre quedarà més bo que amb aigua. Afegim uns 4 cullerots, que quedi ben cobert.

21.
sipia pesols pas22

Quan comenci a bullir el brou...

22.
sipia pesols pas23

... incorporarem els pèsols.

23.
sipia pesols pas24

Ho salem... i ho deixem coure uns 25 minuts, fins que els pèsols siguin ben cuits.

24.
sipia pesols pas25

Podeu deixatar la picada amb una mica de brou.

25.
sipia pesols pas26

Amb salseta us serà més fàcil picar-la també.

26.
sipia pesols pas27

La incorporem al guisat.

27.
sipia pesols pas28

Ho tapem i ho deixem coure.

28.
sipia pesols pas29

Tastem els pèsols per veure si ja són cuits... i si cal rectificar de sal. Veureu que els pèsols s'arruguen una mica... com el que ens passa als dits quan estàs molta estona a l'aigua.

29.
sipia pesols pas30

Ho deixem reposar, com tot guisadet. De fet, a l'endemà sempre està més bo.

30.
sipia pesols pas31

Ja tenim fet el nostre plat d'avui.

31.
sipia pesols pas32

Enplatem.

32.
sipia pesols pas33

Ummm... quina oloreta!

33.
sipia pesols pas34

I a sobre m'ha sobrat un "tupper" per congelar! Bon Profit!