Aquesta és la recepta de l'autèntica salsa bolonyesa italiana. Pels ingredients que duu us preguntareu...
... i no se li posa orenga?
... i no se li posa romaní?
... i no se li posa farigola?
... i no se li posa alfàbrega?
... doncs no, res de tot això.
Creieu-me, queda espectacularment bona i suau i és com la fan als pobles més tradicionals d'Itàlia.
750 g de carn picada (60% vedella / 40% porc)
2 pastanagues grans trinxades
1 ceba gran trinxada
2 fulles de llorer
1 got de vi negre
1 got d'aigua
1 kg de tomàquet natural pelat i tallat a trossos
1 branca d'api
oli d'oliva verge extra
pebre negre
sal
![salsa bolonyesa pas000b salsa bolonyesa pas000b](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/58/91/salsa-bolonyesa-pas000b.jpeg)
Preparem tots els ingredients. La carn picada... que us la preparin a la carnisseria de confiança. Jo sempre poso una mica més de carn de vedella que de porc. Rentem bé els tomàquets... i la resta de verdura.
![salsa bolonyesa pas1 salsa bolonyesa pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/56/90/salsa-bolonyesa-pas1.jpeg)
El tomàquet el tallarem a quatre trossos cadascun. Si us molesta la pell els podeu escaldar prèviament i passar per aigua freda. La pell saltarà sola. A mi, personalment, la pell no em molesta, però en general recomano treure-la.
![salsa bolonyesa pas2 salsa bolonyesa pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/62/36/salsa-bolonyesa-pas2.jpeg)
Comencem per daurar la pastanaga.
![salsa bolonyesa pas3 salsa bolonyesa pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/64/22/salsa-bolonyesa-pas3.jpeg)
Afegirem la ceba, l'api i el llorer. Amb dues o tres fulles ja en feu, però les meves eren molt petites i n'he posat més.
![salsa bolonyesa pas4 salsa bolonyesa pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/65/90/salsa-bolonyesa-pas4.jpeg)
Ho deixem que mica en mica es vagi torrant bé el sofregit.
![salsa bolonyesa pas5 salsa bolonyesa pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/67/55/salsa-bolonyesa-pas5.jpeg)
Ara incorporem la carn picada... i una mica de pebre negre...
![salsa bolonyesa pas6 salsa bolonyesa pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/70/28/salsa-bolonyesa-pas6.jpeg)
... i ho anirem remenant. La carn ha de canviar de color. En 5 minutets estarà.
![salsa bolonyesa pas7 salsa bolonyesa pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/73/01/salsa-bolonyesa-pas7.jpeg)
Incorporem el tomàquet.
![salsa bolonyesa pas8 salsa bolonyesa pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/74/57/salsa-bolonyesa-pas8.jpeg)
Ho remenem tot plegat...
![salsa bolonyesa pas9 salsa bolonyesa pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/75/80/salsa-bolonyesa-pas9.jpeg)
... afegim el vi negre....
![salsa bolonyesa pas10 salsa bolonyesa pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/77/45/salsa-bolonyesa-pas10.jpeg)
... i, a foc lent, ho tapem... i ho deixarem coure uns 15 minuts.
![salsa bolonyesa pas11 salsa bolonyesa pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/79/19/salsa-bolonyesa-pas11.jpeg)
Passat aquest temps... obrim la cassola...
![salsa bolonyesa pas12 salsa bolonyesa pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/80/90/salsa-bolonyesa-pas12.jpeg)
... i hi afegim un got d'aigua....
![salsa bolonyesa pas13 salsa bolonyesa pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/82/10/salsa-bolonyesa-pas13.jpeg)
... ho remenem una mica i ho deixem coure uns 90-100 minuts a foc ben baix. Ho salem una mica també.
![salsa bolonyesa pas14 salsa bolonyesa pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/84/32/salsa-bolonyesa-pas14.jpeg)
Cada 20 minuts ho haureu de vigilar i remenar.... i si cal, afegir-hi una mica més líquid, però mínim.
![salsa bolonyesa pas15 salsa bolonyesa pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/86/54/salsa-bolonyesa-pas15.jpeg)
També és important anar remenant amb una barnilla. D'aquesta manera ajudarem a desfer la pastanaga i el tomàquet. Us ha de quedar una pasta més o menys homogènia. Passat els 90-100 minuts de temps, veureu com ha reduït força. Rectifiqueu-ho de sal si cal.
![salsa bolonyesa pas16 salsa bolonyesa pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/89/96/salsa-bolonyesa-pas16.jpeg)
I ja tenim feta la nostra salsa bolonyesa. La podem reservar o congelar a l'espera de preparar qualsevol plat.
![salsa bolonyesa pas17 salsa bolonyesa pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/91/64/salsa-bolonyesa-pas17.jpeg)
Quan toqui fer una preparació, només l'haureu d'escalfar una mica....
![salsa bolonyesa pas18 salsa bolonyesa pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/92/39/salsa-bolonyesa-pas18.jpeg)
I servir un bon plat de pasta com aquests "Mafalde a la bolonyesa".
![salsa bolonyesa pas19 salsa bolonyesa pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/93/44/salsa-bolonyesa-pas19.jpeg)
o els clàssics Macarrons a la bolonyesa....
![salsa bolonyesa pas20 salsa bolonyesa pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/96/50/salsa-bolonyesa-pas20.jpeg)
... o per fer uns farcellets de carn amb salsa de ceps...
![salsa bolonyesa pas21 salsa bolonyesa pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/08/97/88/salsa-bolonyesa-pas21.jpeg)
... o una empanada de bolonyesa...
![salsa bolonyesa pas22 salsa bolonyesa pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/09/00/07/salsa-bolonyesa-pas22.jpeg)
... o una lasanya de carn i espinacs... Bon profit!