Avui us porto una recepta molt original que m'ha sorprés gratament. No fa massa em van regalar un fumador. Ja podeu intuir per a què serveix, però si no l'heu utilitzat mai us donaré un parell de consells i, amb aquesta recepta, veureu que resulta molt fàcil fumar carns o peixos a casa. No us espanteu, que no caldrà que vinguin els bombers! Per estrenar aquest fumador, m'he decantat per fer una recepta que ja fa temps tenia en ment: el salmó fumat finlandés.

Es tracta de marinar el peix durant 24 hores amb sal, sucre i xarop d'aurò, que trobareu en qualsevol gran superfície. Si,si, és aquella melassa que els americans posen sobre els "pancakes", la mateixa. Aquest procés prepararà la carn per ser després fumada. En realitat, no té cap misteri en termes d'elaboració, poca tècnica, només necessiteu temps, però us poden ajudar els més petits de la casa fins i tot!

Finalment, us proposo un acompanyament de ceba caramel·litzada, gambes salades, maionesa de soja i salsa dolça picant. Un encert absolut. El sabor del salmó és molt intens i peculiar, gairebé umami. Amb aquesta quantitat us sortiran unes 15-20 torrades.

Ingredients

1 tros de salmó de 500-600g aprox. (filet sense espines)

1 kg de sal grossa

500g de sucre

200ml xarop d'auró 

salsa de xili dolça

gambes salades

 

Per fer la salsa:

200g de maionesa

3 cullerades de salsa de soja

1 cullerada de julivert sec

 

Variants:

- Podeu servir-lo amb carn de cranc, ou dur, col confitada, escamarlans, musclos en escabetx, etc...

- A la salsa podeu substituir el julivert per anet

Preparació
1.

El que heu de fer primer és posar el peix a marinar. Renteu-lo bé i assegureu-vos que no hi ha espines.

2.

Ara prepareu la sal grossa.

3.
4.

Assegureu-vos bé que queda ben sepultat.

5.

I ara, és quan opcionalment, podeu posar un bon raig de xarop d'auró, que li aportarà un lleuger gust dolç molt agradable. Jo us ho recomano.

6.

Així més o menys, no us preocupeu com queda que després s'absorbeix.

7.

Ho tapeu i ho deixeu un mínim de 8 hores a la nevera. Jo us recomano fer-ho el dia abans. Hi pot estar 24/48 sense problemes.

8.

Molt bé, ja teniu el peix marinant. Ara us ensenyo com utilitzar el fumador. Podeu trobar-los a preus realment econòmics. Com veieu, aquest fins i tot incorpora un suport de viatge.

9.

És a dir, que incorpora cremadors d'alcohol per fumar a la muntanya o vés a saber on. Jo aquesta part, per ara, no la utilitzaré. Si teniu vitroceràmica, no us quedarà més remei que utilitzar els cremadors de viatge, que funcionen molt bé per cert.

10.

En el meu cas, faré servir els fogons de gas de la cuina, per tant, podem retirar el suport de viatge.

11.

Juntament amb el fumador heu de comprar pellet per fumar, que ja el venen preparat.

12.

Hi ha molts tipus, i cadascun aporta aromes i matissos diferents. Jo he comprat pellet de fusta de faig. Com podeu veure, són gairebé serradures més que encenalls.

13.

Heu de posar una mica la part inferior del fumador, ja marcada amb aquest propòsit. No us passeu, que cal posar-ne més d'un got de serradures.

14.

Un cop posat el pellet, heu de col·locar la safata que ofega el foc i provoca que el pellet es consumeixi generant el fum.

15.

A continuació, disposem d'una (o dues) parrilles, que col·locarem a sobre de la safata anterior.

16.

Evidentment, tot el conjunt l'heu de netejar prèviament, i abans de col·locar aliments sobre la parrilla jo us recomano passar un paper amb oli. Així evitareu que s'enganxi.

17.

Tornem al salmó marinat. En el meu cas, han passat gairebé 24 hores.

18.

Per les dues bandes. Per cert, us mostro la pell per recordar que és important no retirar-la, bàsicament per què un cop cuit ens ajudarà transportar-la evitant que se'ns trenqui.

19.

Assequeu bé el peix amb paper.

20.

Notareu que ara té una textura més ferma, està més dur, i també més enganxós (pel xarop d'aurò).

21.

Enceneu el foc i comenceu a escalfar el fumador. Poseu el salmó sobre la graella amb la pell abaix.

22.

El foc ha d'estar al mínim. Només volem escalfar el pellet fins que fumegi.

23.

Notareu que de seguida comença a aparèixer fum. Poseu l'extractor a la cuina i obriu finestres.

24.

Seguidament, poseu la tapa del fumador i segelleu-la, que no s'escapi el fum.

25.

A la tapa els fumadors tenen un tirador per regular la quantitat de fum. Deixeu-ho fer durant uns 30 minuts. El temps també dependrà de la mida i el gruix que tingui el tall de salmó.

26.

Mentre es fuma el salmó, podeu aprofitar per fer la ceba caramel·litzada.

27.

La reserveu.

28.

També podeu preparar la salsa. Feu una maionesa clàssica i li poseu un raig de salsa de soja al gust (no abuseu). Ho remeneu.

29.

Afegiu-hi una mica de julivert o anet sec.

30.

I ja podeu preparar la safata de presentació. Com us que comentat a la introducció, em sembla oportú incorporar una salsa dolça i picant que podeu comprar feta. Li anirà molt bé al conjunt.

31.

Procureu fer una presentació maca del plat, que entri pels ulls.

32.

Podeu fer un llit de brots tendres.

33.

Un cop passat el temps, obriu el fumador i comproveu l'estat. Us ha de quedar així de daurat, i perfectament cuit.

34.

Amb compte, traslladeu el salmó a la safata de presentació.

35.

I ho decoreu amb gambes salades i torradetes.

36.

I ja ho teniu. És un plat que es pot menjar amb el salmó calent, tebi o fred. Jo l'he pres fred i penso que és la millor opció.

37.

Com es menja? Unteu una torrada amb la maionesa amb soja, poseu-hi uns trossets de salmó.

38.

I finament, una mica de gamba salada amb la salsa dolça picant.

39.

I cap a dins! Espectacular! De veritat us ho dic!

40.

Bon profit!