L'altre dia vaig veure per la tele com feien un almívar (reducció) de vi molt interessant i se'm va ocórrer d'utilitzar-lo amb un peix de carn dura que combinés bé amb el vi. Vaig optar pel salmó... i el resultat ha estat sorprenent. Tot un èxit. Per la constitució un pelet seca del salmó... aquesta crema dolça de vi li va de meravella i s'aconsegueix un equilibri molt ben trobat. Us recomano molt aquest senzill plat. Després en parlem.
2 lloms de salmó sense espines
4 espàrrecs verds
6 escamarlans petits
almívar de vi
oli d'oliva
llavors de sèsam
sal
![salmo lalmivar vi pas1 salmo lalmivar vi pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/82/54/salmo-lalmivar-vi-pas1.jpeg)
Netegem bé tot el peix. Com sempre, si us ho podeu permetre, us recomano utilitzar productes frescos, comprats al mercat.
![salmo lalmivar vi pas2 salmo lalmivar vi pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/82/96/salmo-lalmivar-vi-pas2.jpeg)
Aquests escamarlans «mini» resulten molt saborosos i queden molt «monos» al plat.
![salmo lalmivar vi pas3 salmo lalmivar vi pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/83/38/salmo-lalmivar-vi-pas3.jpeg)
En una paella ben roenta i unes gotes d'oli... farem el nostre salmó a la planxa. Saleu-lo.
![salmo lalmivar vi pas4 salmo lalmivar vi pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/83/80/salmo-lalmivar-vi-pas4.jpeg)
És important coure el peix per la banda de la pell durant força estona... fins que estigui gairebé cuit. Després només haurem de marcar una mica la part de sobre. Controleu la cocció perquè no us quedi excessivament sec... per això és important tenir el foc (i la planxa) a la màxima potència. Podeu substituir l'oli per una mica de mantega si us agrada més.
![salmo lalmivar vi pas5 salmo lalmivar vi pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/84/22/salmo-lalmivar-vi-pas5.jpeg)
Mentrestant, escalfem l'almívar de vi.
![salmo lalmivar vi pas6 salmo lalmivar vi pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/84/64/salmo-lalmivar-vi-pas6.jpeg)
Reservarem el llom de salmó i saltarem els nostres escamarlans (ja nets i salats) juntament amb els espàrrecs, que serviran per a decorar el plat.
![salmo lalmivar vi pas7 salmo lalmivar vi pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/85/06/salmo-lalmivar-vi-pas7.jpeg)
Ara ja podem muntar el plat. Col·loqueu el salmó enmig i regueu-la amb l'almívar de vi.
![salmo lalmivar vi pas8 salmo lalmivar vi pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/85/48/salmo-lalmivar-vi-pas8.jpeg)
He volgut afegir unes llavors de sèsam que trencaran l'harmonia del vi rogenc.
![salmo lalmivar vi pas9 salmo lalmivar vi pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/85/90/salmo-lalmivar-vi-pas9.jpeg)
Afegim els escamarlans i els espàrrecs i ja ho tenim.
![salmo lalmivar vi pas10 salmo lalmivar vi pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/86/32/salmo-lalmivar-vi-pas10.jpeg)
Què us sembla?
![salmo lalmivar vi pas11 salmo lalmivar vi pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/86/74/salmo-lalmivar-vi-pas11.jpeg)
Com que depenen del tipus de vi que utilitzeu per fer l'almívar us pot quedar més o menys fort de gust, podeu servir l'almívar a banda, en una salsera, i que cadascú se serveixi.
![salmo lalmivar vi pas12 salmo lalmivar vi pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/87/16/salmo-lalmivar-vi-pas12.jpeg)
La textura en fred és formidable.
![salmo lalmivar vi pas13 salmo lalmivar vi pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/87/58/salmo-lalmivar-vi-pas13.jpeg)
Ara només ens queda tastar-ho.
![salmo lalmivar vi pas14 salmo lalmivar vi pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/88/00/salmo-lalmivar-vi-pas14.jpeg)
Un plat molt mediterrani, oi?... podeu incorporar una mica de sal maldon, encara que no a tothom li agrada trobar-se el tros de sal cruixent (a mi si... però a la meva dona no).
![salmo lalmivar vi pas15 salmo lalmivar vi pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/88/42/salmo-lalmivar-vi-pas15.jpeg)
Barregeu un trosset d'escamarlà, amb un trosset d'espàrrec i un de salmó... tot ben sucat en aquesta crema dolça. Bon Profit!