Aquesta és una d'aquelles receptes que m'ha sorprès gratament. No l'havia fet mai, fins ara, i ja m'imaginava que un rostit amb pollastre seria bo, però tant? M'ha sorprès l'aportació que han fet les castanyes i sobretot l'orenga, el gustet és molt peculiar. Un plat que ha passat de semblar bo a ser molt bo.

Evidentment, abans de res haurem de disposar del mig quilo de castanyes torrades.  Les podeu comprar ja torrades o torrar-les a casa. Sí que us caldrà una certa paciència per pelar-les, tot i que pot ser una activitat familiar molt engrescadora per als petits de la casa. No cal dir que us recomano la castanya gallega per sobre de la resta.

Ingredients

Un pollastre de pagès

500 g de castanyes torrades i pelades

4 cebes mitjanes trinxades

una cabeça d'alls

una branqueta d'orenga (o dues cullerades d'orenga seca)

un raig de vi blanc

oli d'oliva

pebre negre

sal

aigua

Variants:

- El podeu servir amb unes patates o uns moniatos d'acompanyament

- Per enrossir el pollastre, podeu utilitzar una mica de llard enlloc d'oli

- Podeu fer servir castanyes pilongues (deshidratades)

Preparació
1.
pollastre rostit cassola castanyes pas1

Com us comentava, jo he optat per torrar-les a casa.

2.
pollastre rostit cassola castanyes pas2

Farem un tall a les castanyes per evitar que rebentin i per a comprovar l'existència "d'habitants".

3.
pollastre rostit cassola castanyes pas4

Posaré les castanyes al forn a 200 graus durant uns 30-35 minuts.

4.
pollastre rostit cassola castanyes pas5

Les remenarem de tant en tant.

5.
pollastre rostit cassola castanyes pas6

Un cop surtin del forn, les passaré per la paella de forats per donar aquell acabat torradet que només el foc ens pot proporcionar.

6.
pollastre rostit cassola castanyes pas7

Aquest és l'aspecte que buscava... amb una cocció interna de la castanya perfecta.

7.
pollastre rostit cassola castanyes pas9

Un cop pelades, les reservarem per més endavant. 

8.
pollastre rostit cassola castanyes pas10

Ara anem a ocupar-nos del pollastre. Preparem tots els ingredients.

9.
pollastre rostit cassola castanyes pas12

El pollastre. Com sempre, si és ecològic... molt millor.

10.
pollastre rostit cassola castanyes pas13

Demaneu que us tallin el pollastre per rostir, a trossos macos.

11.
pollastre rostit cassola castanyes pas14

La cabeça d'alls la pelarem una mica i li farem uns talls amb el ganivet. Així deixaran anar tota l'essència.

12.
pollastre rostit cassola castanyes pas15

La ceba, trinxeu-la a trossos grans.

13.
pollastre rostit cassola castanyes pas16

Ara hem de marcar el pollastre. Ho podeu fer amb oli directament, però els rostits agraeixen una mica de llard: aportarà molt de gust al conjunt, a més de calories, és clar.

14.
pollastre rostit cassola castanyes pas17

Per no posar tot llard, jo poso meitat llard i meitat oli d'oliva... i així reparteixo una mica el greix.

15.
pollastre rostit cassola castanyes pas18

Mentre s'escalfa l'oli en una cassola fonda, podem anar salant i empebrant el pollastre.

16.
pollastre rostit cassola castanyes pas19

I a poc a poc anirem daurant tot el pollastre. Compte que esquitxa i us podeu cremar.

17.
pollastre rostit cassola castanyes pas20

Segurament no podreu daurar tot el pollastre d'una tongada. Reserveu una part i daureu-ne l'altre.

18.
pollastre rostit cassola castanyes pas21

Un cop tinguem tot el pollastre daurat, l'ajuntarem a la cassola i retirarem l'excés d'oli (important per evitar un rostit oliós). Hi abocarem també la ceba.

19.
pollastre rostit cassola castanyes pas22

Al mateix temps, posarem l'all...

20.
pollastre rostit cassola castanyes pas23

i l'orenga.

21.
pollastre rostit cassola castanyes pas24

Li donarem un parell de voltes per barrejar-ho bé.

22.
pollastre rostit cassola castanyes pas25

Ara hi posarem una mica de vi blanc. Ja sabeu que jo utilitzo un vi especial per cuinar, de la casa Pinord, que està macerat amb herbes. És més intens i concentrat que altres i, per tant, s'han de respectar les proporcions que recomana el fabricant.

23.
pollastre rostit cassola castanyes pas26

El que acostumo a fer és posar mig got de vi Gran Chef i mig més de vi blanc normal, barrejats.

24.
pollastre rostit cassola castanyes pas27

Ara, taparem la cassola i deixarem que redueixi i s'evapori l'alcohol del vi durant uns 15 minuts a foc baix.

25.
pollastre rostit cassola castanyes pas28

Passat aquest temps hi afegirem aigua per coure el pollastre. Sempre ben calenta, bullent. Hi posarem un litre, sense passar-nos. És millor anar afegint miquetes d'aigua durant la cocció que tota de cop. Saleu el contingut.

26.
pollastre rostit cassola castanyes pas29

El pollastre estarà fet en aproximadament uns 60-80 minuts. Però dependrà del tipus de pollastre. Si és de pagès triga una mica més. Vigileu que no es desfaci. Heu d'anar tastant el pollastre fins a trobar el punt just de cocció.

27.
pollastre rostit cassola castanyes pas30

Quan quedin 15 minuts per acabar la cocció hi afegirem les castanyes que tenim reservades. Es poden bullir una mica prèviament si voleu, però no cal. Si feu servir castanyes pilongues, a banda d'haver-les tingut 12 hores en remull, les haureu d'incorporar al guisat 30 o 40 minuts abans d'acabar, ja que necessiten més temps de cocció. No és el mateix una castanya crua i torrada que una castanyada deshidratada.

28.
pollastre rostit cassola castanyes pas31

Perfecte. Continuem.

29.
pollastre rostit cassola castanyes pas32

I deixeu que bulli aquests 15 minuts més.

30.
pollastre rostit cassola castanyes pas33

Com tots els rostits, estarà molt més bo passades 24 hores. Un cop estigui totalment fred el podeu guardar a la nevera en una carmanyola.

31.
pollastre rostit cassola castanyes pas34

El podeu acompanyar d'unes patates fregides.

32.
pollastre rostit cassola castanyes pas35

És un plat molt recomanable.

33.
pollastre rostit cassola castanyes pas36

Acompanyeu-lo de vi negre.

34.
pollastre rostit cassola castanyes pas37

Bon profit!